O nás
Naše kliniky

8. 7. 2021

Nová studie na téma znečištěné ovzduší a plodnost

header-image
header-image

Jak studie probíhala?

Nejnovější studie se v Číně zúčastnilo celkem 18 000 párů. Její výsledky ukázaly, že páry, které byly vystaveny mírně vyšší úrovni znečištění ovzduší, trpěly častěji neplodností. Stejně tak znečištěné oblasti vykazují u obyvatel stále vyšší míru neplodnosti, mluvíme-li o problému s přirozeným početím trvajícím déle než jeden rok. Tyto výsledky vedly vědce k označení znečištění ovzduší jako jedné z pravděpodobných příčin dosud nevysvětlitelné rostoucí neplodnosti. I další studie v USA potvrzuje souvislost mezi znečištěním a neplodností. Dokládá, že ženy vystavené vyšší úrovni znečištění po dobu 3 měsíců před léčbou mají menší počet zralých vajíček.

Jak znečištění vzduchu zvyšuje neplodnost?

Ačkoli studie ukazují, že existuje souvislost mezi znečištěním ovzduší a neplodností, konkrétní důvod, proč tomu tak je, zatím není zcela jasný. Znečištění může obecně způsobit chronický zánět v lidském těle a potenciálně tak narušit funkce produkce spermií a vajíček. To může mít za výsledek nižší AMH u žen a zhoršenou kvalitu či abnormální tvar spermií u mužů. Zánět může také zvýšit riziko srážlivosti krve, ohrozit funkčnost dělohy nebo zapříčinit problémy s růstem a vývojem embrya v děloze.

Co můžete dělat vy?

Lidé se samozřejmě mohou rozhodnout žít mimo vysoce znečištěné oblasti nebo individuálně přispět ke snížení znečištění ovzduší sdílením automobilů a dalšími známými opatřeními. Z pracovních či jiných důvodu však není vždy možné se ze znečištěných měst odstěhovat. Vláda a úřady by proto měly podniknout kroky ke snížení celkového znečištění ovzduší, například posílením předpisů a omezení. Zatímco znečištění ovzduší ohrožuje plodnost žen a mužů, UNICA je tady, aby vám pomohla dosáhnout vašeho snu mít rodinu. Uděláme maximum pro to, abyste konečně mohli držet své vytoužené dítě v náručí.

Kontaktujte nás

Související články

header-image

24. 4. 2024

Má životní prostředí vliv na vaši plodnost?

Naše zdraví, zejména plodnost, je významně ovlivněno prostředím, ve kterém žijeme. Vystavení určitým faktorům životního prostředí může mít podle stále rozsáhlejšího výzkumu škodlivé důsledky pro naše reprodukční zdraví.

header-image

22. 4. 2024

Více než 30 let podpory neplodnosti - Týden Povědomí o Neplodnosti

Od 21. do 27. dubna si celosvětově připomínáme Týden informovanosti o neplodnosti, který je věnován podpoře soucitu, porozumění a podpoře těch, kteří čelí problémům s početím.

header-image

11. 4. 2024

Kdo může být dárkyní vajíček?

Darovat vajíčka a pomoci tak neplodnému páru mít miminko je jistě nepředstavitelný pocit. Ne každá žena se ale dárkyní může stát...