Nordic walking a plodnost: Pohybem k vyšší šanci na otěhotnění

header-image
header-image

Rychlá chůze řeší nejen nadváhu, ale bojuje i s neplodností. Při sportu se lépe prokrvují orgány a dostavují se endorfiny, hormony štěstí.

Krok za krokem k miminku

Zdravý životní styl je pro úspěšné početí důležitější, než by se na první pohled zdálo. Máte-li nadváhu, přebytečný tuk v těle může vést k nadprodukci některých hormonů. Ty poté mohou narušit ovulaci a způsobit nepravidelnou menstruaci. Poslední studie ukazují, že 4 hodiny fyzické aktivity týdně zvyšují šance na početí zvlášť u těch žen, které již dříve prodělaly potrat. Zároveň říkají, že ženy s nadváhou zvyšují svoji plodnost už 10 minutovou procházkou denně.

Pravidelná chůze je vhodnou tělesnou aktivitou i pro ty, kteří doposud sportu moc neholdovali. Denní procházky nejsou náročné na čas ani vybavení a tak je nordic walking, tzv. severská chůze s hůlkami, dostupným cvičením opravdu pro všechny.

Jak začít s nordic walkingem?

  • Trekingové hole 

Kvalitní hole vám při chůzi poskytnou oporu a ztlumí nárazy. Při chůzi s nimi navíc zapojujete svaly horní části těla a spalujete víc energie. Vaše procházka tak bude mít výrazně vyšší efekt.

  • · Vhodná obuv

Pro chůzi v terénu byste měli být i správně obuti. Vhodná je nízká obuv, která je lehká, odolná a hlavně prodyšná. Nebojte se zvolit o půl čísla větší velikost, aby mělo chodidlo dostatek prostoru.

  • · Rada instruktora

Odborník na nordic walking vás naučí jeho správnou techniku. Tak nebudete při chůzi dělat chyby a vyhnete se případným zraněním. 

Kontaktujte nás

Související články