O nás
Naše kliniky

26. 1. 2024

Měsíc informovanosti o štítné žláze

header-image
header-image

V lednu věnujeme pozornost Měsíci osvěty o štítné žláze a osvětlujeme téma, které je často přehlíženo, avšak je nesmírně důležité. V tomto článku se zaměřujeme na složité propojení mezi funkcí štítné žlázy a reprodukčním zdravím, zejména u žen.

Štítná žláza a její vliv na plodnost

Štítná žláza, žláza ve tvaru motýla uložená v přední části krku, hraje klíčovou roli při udržování metabolické rovnováhy a hormonální rovnováhy. Štítná žláza je zodpovědná za produkci, ukládání a uvolňování hormonů, které ovlivňují buněčnou aktivitu v celém těle, a její vliv na reprodukční systém je obzvláště pozoruhodný pro ty, kteří se v roce 2024 vydají na cestu za plodností.

V ženském reprodukčním systému hrají hormony štítné žlázy, indikované přítomností TSH a receptorů pro hormony štítné žlázy na povrchu vaječníků a oocytů, klíčovou roli v procesech, jako je folikulogeneze, oplodnění, embryogeneze, implantace a těhotenství.

Studie také naznačují podpůrnou roli při FSH indukujícím preantrálním růstu folikulů, což je zvláště důležité pro ty, kteří podstupují IVF.

Poruchy hormonů štítné žlázy by mohly potenciálně ovlivnit markery ovariální rezervy, jako je anti-Mullerův hormon (AMH), a ovlivnit receptivitu endometria, což by mohlo mít vliv na zdraví placenty.

Poruchy štítné žlázy

Některé poruchy štítné žlázy, zejména hypotyreóza, mohou narušit křehkou hormonální rovnováhu nezbytnou pro plodnost. Nezjištěná hypotyreóza může vést k neplodnosti nebo opakovaným potratům. Léčba obvykle spočívá v podávání léků předepsaných endokrinologem, aby se hladina TSH snížila pod 2,5.

U mužů může hypotyreóza změnit produkci spermií, což má za následek snížení jejich počtu, abnormální tvar spermií nebo snížení libida. Komplexní posouzení plodnosti na naší klinice zahrnuje testy štítné žlázy, aby bylo zajištěno důkladné zhodnocení.

Řešení v případě neplodnosti

Ačkoli existuje jen omezené množství studií o vlivu hypotyreózy na výsledky IVF vzhledem k adekvátní předléčbě, některé pacientky se mohou i po léčbě potýkat s nepravidelnými menstruačními cykly. V takových případech nabízí léčba neplodnosti, jako je IVF, životaschopné řešení díky pečlivému sledování hladiny hormonů a výběru nejkvalitnějších embryí pro implantaci, což výrazně zvyšuje šance na úspěšné otěhotnění.

Důsledky pro zdraví štítné žlázy přesahují rámec implantace a ovlivňují vývoj mozku plodu, jeho růst a celkové zdraví. Neléčené poruchy štítné žlázy představují například rizika:

  • předčasný porod, 
  • nízká porodní hmotnost
  • vývojové problémy, což zdůrazňuje potřebu pravidelného sledování hladiny TSH během těhotenství.

Jsme si vědomi toho, jak důležitou roli hraje zdraví štítné žlázy ve vztahu k plodnosti a snažíme se jednotlivcům umožnit, aby přijali proaktivní opatření, osvojili si životní styl šetrný ke štítné žláze a vyhýbali se známým endokrinním disruptorům.

Pro individuální poradenství doporučujeme zájemcům, aby se obrátili na náš specializovaný tým odborníků na plodnost ve společnosti Unica a objednali si úvodní konzultaci.

Váš konkrétní případ bude pečlivě posouzen a budou vám poskytnuty doporučení šité na míru vašim potřebám.

Kontaktujte nás

Související články

header-image

24. 4. 2024

Má životní prostředí vliv na vaši plodnost?

Naše zdraví, zejména plodnost, je významně ovlivněno prostředím, ve kterém žijeme. Vystavení určitým faktorům životního prostředí může mít podle stále rozsáhlejšího výzkumu škodlivé důsledky pro naše reprodukční zdraví.

header-image

22. 4. 2024

Více než 30 let podpory neplodnosti - Týden Povědomí o Neplodnosti

Od 21. do 27. dubna si celosvětově připomínáme Týden informovanosti o neplodnosti, který je věnován podpoře soucitu, porozumění a podpoře těch, kteří čelí problémům s početím.

header-image

11. 4. 2024

Kdo může být dárkyní vajíček?

Darovat vajíčka a pomoci tak neplodnému páru mít miminko je jistě nepředstavitelný pocit. Ne každá žena se ale dárkyní může stát...