O nás
Naše kliniky

4. 3. 2024

Světový den boje proti HPV: Buďme zodpovědní za své reprodukční zdraví

header-image
header-image

Na 4. března připadá Světový den boje proti HPV, akci zaměřující se na vzdělávání a prevenci proti lidskému papilomaviru (HPV). Tímto článkem bychom rádi poukázali na fakt, že mezi HPV a plodností existuje zásadní souvislost. 

Světový den boje proti HPV

Světový den boje proti HPV každoročně sdružuje a motivuje jednotlivce, zdravotníky a podpůrné skupiny, aby zvýšili povědomí o HPV jako běžné pohlavně přenosné infekci. Kromě podpory očkování, včasného odhalení a vzdělávání nás tento den vybízí také k zamyšlení se nad tím, jak může HPV ovlivnit naše reprodukční zdraví.

V tento den se zdravotnické organizace snaží sdílet přesné informace, vyvracet mýty a snižovat stigmatizaci spojenou s HPV. Podporují otevřené rozhovory s jednotlivci a umožňují jim tak převzít kontrolu nad svým sexuálním zdravím. Tím vším přispívají k proaktivnímu přístupu řešení problémů souvisejících s HPV. 

Dopad HPV na plodnost

Dnes již víme, že existují jasné souvislosti mezi HPV a naší plodností, což je důležitý fakt zvlášť v otázce reprodukčního zdraví. Ačkoli virus primárně postihuje kůži a sliznice, má potenciální dopad na plodnost jako takovou. HPV se může projevovat jako genitální bradavice a v závažných případech může vést k dysplazii děložního čípku nebo rakovině. Léčba těchto stavů, včetně chirurgického zákroku, může plodnost negativně ovlivnit.

Nedávný výzkum navíc naznačuje, že HPV může mít vliv také na kvalitu spermií u mužů, a působit tak na plodnost páru o to víc. Pochopíme-li tyto nuance, budeme schopni dělat informovaná rozhodnutí o našem reprodukčním zdraví. Pravidelné screeningy, proaktivní zdravotní opatření a otevřená komunikace se zdravotníky jsou zásadní pro to, abychom zabránili potenciálním dopadům HPV na naši plodnost. 

Možnosti léčby neplodnosti v souvislosti s HPV

Máte-li o svoji plodnost ve spojení s HPV obavy, máme pro vás hned několik doporučení. Zásadním krokem v předcházení HPV je prevence prostřednictvím očkování, které nás chrání proti potenciálnímu vystavení viru. Nejenže brání organismus před některými kmeny HPV, ale přispívá také k celkovému reprodukčnímu zdraví.

Pokud se u vás v důsledku onemocnění nebo léčby související s HPV již vyskytly problémy s plodností, zvažte využití technologií asistované reprodukce, jako je oplodnění in vitro (IVF) nebo intrauterinní inseminace (IUI). Tyto moderní techniky reprodukční medicíny nabízejí naději a řešení šité na míru těm, kteří usilují o založení rodiny. 

Poukázáním na Světový den boje proti HPV si zároveň uvědomujeme, jak významný dopad na plodnost a reprodukční zdraví tento vir má. Podporujme proto informované rozhodování, normalizujme rozhovory o HPV a proaktivně dbejme o naše zdraví.

My v Unica děláme všechno proto, abychom našim pacientům umožnili rozhodnout se pro nejlepší typ léčby odpovídající jejich potřebám. Světový den boje proti HPV pro nás není jen datum v kalendáři. Vnímáme ho jako připomínku, abychom upřednostnili naše zdraví, zapojili se do otevřeného dialogu a společně pracovali na budoucnosti, ve které zvítězíme nad HPV díky znalostem a prevenci.

Kontaktujte nás

Související články

header-image

24. 4. 2024

Má životní prostředí vliv na vaši plodnost?

Naše zdraví, zejména plodnost, je významně ovlivněno prostředím, ve kterém žijeme. Vystavení určitým faktorům životního prostředí může mít podle stále rozsáhlejšího výzkumu škodlivé důsledky pro naše reprodukční zdraví.

header-image

22. 4. 2024

Více než 30 let podpory neplodnosti - Týden Povědomí o Neplodnosti

Od 21. do 27. dubna si celosvětově připomínáme Týden informovanosti o neplodnosti, který je věnován podpoře soucitu, porozumění a podpoře těch, kteří čelí problémům s početím.

header-image

11. 4. 2024

Kdo může být dárkyní vajíček?

Darovat vajíčka a pomoci tak neplodnému páru mít miminko je jistě nepředstavitelný pocit. Ne každá žena se ale dárkyní může stát...