O nás
Naše kliniky

16. 11. 2021

Vliv alkoholu na plodnost

header-image
header-image

Tým kliniky Unica usilovně pracuje na vývoji holistického přístupu k plodnosti, ve kterém bereme v úvahu jak medicínskou stránku léčby, tak jakýkoliv jiný vnější faktor, který může ovlivnit šance páru otěhotnět. V našich předchozích blogových článcích jsme již diskutovali o vlivu jídla na plodnost. Zmínili jsme také, že nadměrná konzumace alkoholu může negativně ovlivnit zdraví pacientek a následně i jejich šance na otěhotnění. Dnes chceme zvážit výsledky některých studií, abychom našim pacientům přinesli zasvěcenější pohled na toto téma. 

Jaké jsou důsledky nadměrné konzumace alkoholu? 

Na tuto otázku nám může pomoci odpovědět studie, kterou provedli vědci z University of Louisville, kteří testovali vliv vína na ženskou plodnost. Zvláštností této studie je, že je první, která za účelem získání konečných výsledků bere v úvahu také fázi menstruačního cyklu ženy. Vědci zjistili, že v jakékoliv fázi menstruačního cyklu je pití více než šesti alkoholických nápojů týdně spojeno s nižší pravděpodobností početí ve srovnání s nulovou konzumací alkoholu. Ženy mají také nižší pravděpodobnost početí, pijí-li tři až šest alkoholických nápojů týdně v posledních dvou týdnech menstruačního cyklu, a to v luteální fázi. Dalším zajímavým zjištěním bylo, že konzumace alkoholu může ovlivnit i mužskou plodnost. 

Proč by pití vína mohlo snížit šanci ženy otěhotnět? 

Podle odborníků může alkohol způsobit zvýšení hladiny hormonů. To má za následek, že ženské tělo neprodukuje tolik vajíček či zpomaluje růst těch oplodněných. Produkce a vývoj vajíček jsou přitom základním předpokladem zdravého těhotenství. Zatímco tato studie ukazuje významnou souvislost mezi pitím vína a neplodností, odborníci na plodnost a vědci potřebují více studií, aby potvrdili kauzální vztah mezi těmito dvěma proměnnými. 

Měly by ženy během IVF zcela přestat pít víno? 

Odpověď na tuto otázku můžeme hledat v další studii z USA. Podle výsledků by pití jedné sklenky červeného vína týdně mohlo zlepšit ženskou plodnost. Avšak vzhledem k tomu, že tato studie byla provedena na malém vzorku žen, není zatím možné potvrdit příčinnou souvislost mezi spotřebou červeného vína a plodností. Existuje mezi nimi však pozitivní vztah. Tato skutečnost naznačuje, že ženy se nemusí zcela vzdávat konzumace alkoholu, zvlášť pokud je pro ně tato představa stresující. Stres může mít negativní dopad na šance otěhotnět. Pokud pacientkám občasná sklenka vína s přáteli pomáhá snížit úzkost z procesu léčby IVF, může se dokonce ukázat jako užitečná. 

Je všeobecně známo, že nadměrná konzumace alkoholu v těhotenství a při pokusu otěhotnět se nedoporučuje. Konzumace malých dávek při speciálních příležitostech však nemusí být tak na škodu. V Unica chceme vyzkoušet vše, co by vám pomohlo splnit sen o zdravém miminku. Proto nabízíme pomoc nutričních specialistů, kteří vám pomohou upravit stravu a konzumaci alkoholu, pokud se snažíte otěhotnět.

 

Kontaktujte nás

Související články

header-image

11. 4. 2024

Kdo může být dárkyní vajíček?

Darovat vajíčka a pomoci tak neplodnému páru mít miminko je jistě nepředstavitelný pocit. Ne každá žena se ale dárkyní může stát...

header-image

27. 3. 2024

Přichází jaro – období nových začátků a plodnosti

Jaro je již tradičně symbolem nového začátku. Příroda ožívá a všechno začíná růst a kvést. Stromy se zelenají, květiny vystrkují první poupata a ptáci zpívají, aby přivítali novou sezónu.

header-image

20. 3. 2024

Mimoděložní těhotenství

Každé těhotenství, které se vyvine mimo dělohu, se nazývá mimoděložní těhotenství. K tomu dochází, když se oplodněné vajíčko uhnízdí v oblasti, která není schopna udržet jeho růst.