Sexuologické problémy a neplodnost - jak je překonat?

header-image
header-image

Sexuální problémy u mužů a žen 

Nejčastějšími problémy u mužů jsou ztráta sexuální touhy, problémy s erekcí a předčasná nebo opožděná ejakulace. Těmito dysfunkcemi, které mohou ovlivnit plodnost páru, dnes trpí mnoho mužů. Mužské sexuální problémy jsou většinou spojeny s jejich libidem. To však neplatí u žen, které oddělují svoji fyzickou stránku od psychické. Na druhé straně se muži potýkají s větším problémem a tím je jejich sebedůvěra. Vzhledem k tomu, že ženy většinou začínají navštěvovat gynekologa už od mladého věku, jsou zvyklé s lékařem o svých problémech mluvit a nejsou tolik stresované jako muži. Jednoduše řečeno, celý proces může být stresující a zejména muži se při něm mohou cítit trapně. 

Jaké jsou příčiny problémů s erekcí u mužů? 

Psychogenetické důvody postihující přibližně 6% mužů. Organické důvody související s prostředím, ve kterém žijí. 

Problémy s erekcí mohou být první známkou toho, že něco nefunguje správně, nebo ještě hůře, mohou upozornit na vnitřní onemocnění. 

Někteří muži mohou čelit psychickým překážkám před testem spermiogramu. Chceme-li jim pomoci je překonat, musíme ve vztahu rozvíjet aktivní komunikaci a vysvětlit partnerovi, že se není čeho bát. Jaké procento problémů s neplodností lze připsat ženám / mužům? Studie zjistily, že přibližně 40 % problémů s neplodností lze přičíst pouze ženám, 40 % pouze mužům a zbývajících 20 % oběma partnerům nebo neznámým příčinám. 

Jak zabránit sexuálním dysfunkcím? 

První krok, který můžete udělat, je změna ve vašem životním stylu. Přemíra alkoholu, nikotinu nebo drog ohrožuje plodnost a může se hromadit. Po sexuální stránce je nejdůležitějším aspektem komunikace s partnerem, které dokáže sexuálním dysfunkcím zabránit. 

Kdy a jak často by pár měl mít pohlavní styk, aby došlo k početí? 

Nejlepší čas na otěhotnění je během ovulace ženy, obvykle od 10. nebo 11. dne menstruačního cyklu až do 18. dne. Podle některých studií mohou zdravé spermie v těle ženy přežít až 3 dny. Milovat se tedy stačí každý druhý den. Pokud dvojice chce, mohou mít styk i každý den, ale není to povinné. Mluvíme-li o spermiogramu, před samotným testem by se muži měli zdržet pohlavního styku alespoň 2 až 5 dnů. Čím kratší je abstinence, tím méně spermatu se během spermiogramu shromáždí. 

Jaké jsou nejčastější příčiny pro odmítání sexu ve dvojici? 

U 99 % lidí odmítajících sex je problém způsoben traumatem, farmaceutiky, hormonálními problémy atd. Nechuť mít sex je často způsobena nedorozuměním v páru. U žen je porucha libida často selektivní. Většina žen má na sex chuť, ale z důvodu nějakého problému ne se svým partnerem. V takovém případě je nutné vyhledat psychologickou pomoc. 

Jak se mohou muži zapojit do sexuální aktivity, aby dlouhodobý vztah fungoval?

Lidé ve vztahu k sobě musí být navzájem otevření. Pokud jeden partner před druhým něco skrývá, může to zapříčinit i rozpad vztahu. Upřímnost a otevřenost jsou klíčem k úspěchu. 

Jak se během sexu nestydět? 

Stud je pro mnoho párů velkým problémem. Překonat jej může pomoci odborník jako např. sexuolog. V každém případě by však snaha měla přijít od obou partnerů. 

Závěrem lze říci, že překonat sexuální potíže způsobující neplodnost může hlavně fungující komunikace v páru a pomoc odborníka.

Kontaktujte nás

Související články