O nás
Naše kliniky

7. 3. 2022

Jak být pro partnerku oporou, pokud jste zažili potrat?

header-image
header-image

IVF léčba je skvělou pomocí pro páry, které se chtějí stát rodiči. I přesto však některé z nich prožijí potrat. I když míra úspěšnosti IVF může být vysoká, samovolný potrat je poměrně rozšířeným jevem. Vzhledem k tomu, že potrat je pro páry, zejména pro ženy, velmi obtížná zkušenost, tímto článkem oslovujeme hlavně manžele a partnery, kteří často nevědí, jak se při této náročné životní události zachovat. 

Důležité je nesnažit se situaci nijak zlehčovat. Každý své pocity zpracovává jinak, proto je nutné být co možná nejchápavější. Uzdravení nějaký čas trvá, proto nechte partnerku, aby tuto událost zpracovala svým vlastním tempem. 

Dalším správným krokem je mluvit o potratu otevřeně a přímo. Kromě úzkosti, pocitu neschopnosti a někdy i studu, cítí některé ženy lítost nad tím, že v mateřství nedošly do zdárného konce a mají pocit ztráty sociálního postavení, důvodu žít a pocit ztráty sebe sama nebo kontroly nad svým životem. Nenechte svoji partnerku, aby se s touto nelehkou životní událostí potýkala sama. 

Mluvte s ní otevřeně. Pokud vidíte, že potřebuje víc, navrhněte možnost odborné psychologické pomoci. 

Francouzská studie zabývající se potraty poukazuje hlavně na nedostatek komunikace mezi ženou, která potratila, a jejím okolím. Dokazuje také, že během tří následujících měsíců po potratu žena často vykazuje známky deprese. 

Ženy se po potratu často cítí provinile a obviňují své tělo. Měli byste proto své partnerce vysvětlit, že potraty se dějí mnoha ženám, a že mají řešení. Zkuste ji tak pomoci, aby se ve svém vlastním těle cítila znovu dobře. 

Z lékařského hlediska páru nic nebrání v tom, aby se po potratu začali znovu snažit. Na dobré věci si ale občas musíme trochu počkat. Proto je důležité, aby se oba, zvlášť žena, cítili ve svém těle příjemně a chtěli ve snažení pokračovat. V některých případech se na potratech podílí i psychologické faktory. Lékaři obecně doporučují počkat 2 až 3 měsíce a poté se o miminko začít snažit znovu. 

Naše týmy na klinikách Unica se vždy snaží najít tu nejvhodnější léčbu pro každý pár. Pomáháme vám ale a radíme i ve chvíli, kdy procházíte těžkostmi, jako je potrat.

Kontaktujte nás

Související články

header-image

24. 4. 2024

Má životní prostředí vliv na vaši plodnost?

Naše zdraví, zejména plodnost, je významně ovlivněno prostředím, ve kterém žijeme. Vystavení určitým faktorům životního prostředí může mít podle stále rozsáhlejšího výzkumu škodlivé důsledky pro naše reprodukční zdraví.

header-image

22. 4. 2024

Více než 30 let podpory neplodnosti - Týden Povědomí o Neplodnosti

Od 21. do 27. dubna si celosvětově připomínáme Týden informovanosti o neplodnosti, který je věnován podpoře soucitu, porozumění a podpoře těch, kteří čelí problémům s početím.

header-image

11. 4. 2024

Kdo může být dárkyní vajíček?

Darovat vajíčka a pomoci tak neplodnému páru mít miminko je jistě nepředstavitelný pocit. Ne každá žena se ale dárkyní může stát...