Podpora plodnosti: 4 potravinové doplňky pro zvýšení plodnosti

header-image
header-image

Věděli jste, že se průměrný věk prvorodiček za posledních 20 let zvýšil z 25 na 29,5 ? A že se v posledních dvou desetiletích zvýšila neplodnost u žen na 40-50%. Ženy přichází do jiného stavu až v pozdějším věku a díky tomu se mnohem více zajímají o svou plodnost (i když plodnost po třicátém roku věku neklesá tak dramaticky, jak uvádí některé blogy.) Životní prostředí, příležitostné pití alkoholu, kouření a stres stěžují schopnost reprodukce.

Naštěstí je v dnešní době mnoho způsobů, jak zvýšit plodnost, vyrovnat hladinu hormonů, zlepšit stav a pohyblivost spermií a připravit tělo na úspěšné těhotenství.

Sestavili jsme seznam čtyř hlavních doplňků stravy, které může naše klinika s jistotou doporučit ke zlepšení plodnosti, celkového reprodukčního a hormonálního zdraví.

1. Kyselina listová

Kyselina listová je hlavním zdrojem vitaminu B. Snižuje riziko vzniku srdečních vad a defektů neurální trubice plodu.
Je vhodná pro celý pár, bez ohledu na to, jestli už jeden nebo druhý užívá nějaké jiné vitamíny. Kyselina listová je obsažena v tmavých zelených listech a má velký vliv na zvýšení plodnosti.

U žen, které se snaží otěhotnět se vhodná denní dávka pohybuje okolo 0,4 mg. Cyklus spermií trvá 80 dní a je tedy vhodné začít užívat foláty, jakmile se pár začne snažit o miminko.

2. L-Arginine

Je určen mužům i ženám pro zvýšení plodnosti. Pomáhá tělu produkovat oxid dusnatý, který podporuje průtok krve do genitálií a vaječníků.
L- Arginine není využíván jen pro posílení libida u ženy, ale zlepšuje také sexuální fungování u mužů, především po čtyřicátém roce věku. Funguje jako přírodní alternativa viagry. Je schopný zvýšit množství a pohyblivost spermií a u ženy podporuje tvorbu poševního sekretu.

3. Vitamín D

Vitamín „slunečního svitu“. Je důležitý pro úspěšný a přirozený průběh porodu. Pro jeho tvorbu a optimální hladinu v těle je nezbytný dostatek slunečního světla. Většina mužů a žen ho však během roku neabsorbuje dostatek.

Vitamín D se v potravinách běžně nenachází a jeho nedostatek může snižovat plodnost, případně zvyšovat riziko zdravotních problémů v těhotenství. V běžné praxi se u žen, které chtějí otěhotnět kontrolují hladiny tohoto vitamínu. Některé studie ukazují, že normální hladina vitamínu D zvyšuje pravděpodobnost početí pomocí IVF u žen bílé barvy pleti čtyřikrát častěji než u žen s nízkou hladinou vitamínu D. Černé a hispánské ženy jsou často ohroženy nízkou hladinou tohto vitamínu a proto by se měly více zaměřit na jeho kontrolu v případě že se pokouší otěhotnět.
Pokud si nejste jistí tím, zda máte dostatek vitamínu D, poraďte se se svým lékařem. Doporučí vám vhodné doplňky stravy odpovídající vašim konkrétním potřebám.

4. Antioxidanty

Nerovnováha mezi antioxidanty a volnými radikály (molekuly obsahující kyslík s elektronovou nerovnováhou) se nazývá oxidační stres.
Tento tělesný stres může být zapříčiněný řadou ženských problémů, které jsou spojeny s neplodností, včetně špatné kvality vajíček, poškození vejcovodů a poruch ovulace. Zvýšením dostupných antioxidantů lze bojovat proti oxidačnímu stresu a tím pádem zvýšit šance na početí.
Přírodní antioxidanty naleznete zejména v borůvkách, dýních, mrkvi, špenátu, ořechách, čaji atd.

IVF a darování vajíček je jedinou možností léčby v případě, že nelze otěhotnět přirozeně. Je však důležité, aby spolu oba partneři spolupracovali a snažili se zlepšovat stav svých pohlavních buněk, dosáhli vyvážené hladiny hormonů v krvi a poskytli co nejpřirozenější prostředí pro vyvíjející se plod.

 

Kontaktujte nás

Související články