Jaký efekt má rychlé občerstvení na mužskou plodnost?

header-image
header-image

Data říkají, že asi 40 % případů neplodnosti lze připsat ženám. Přibližně stejné procento je poté přikládáno mužům. Ve zbývajících 20 % je chyba na straně obou partnerů nebo je způsobena neznámými příčinami. O ženské neplodnosti se mluví často, o poznání méně však o té mužské. 

Kvalita jídla, které jíme, se v naší moderní společnosti moc nezlepšuje. Mánie fast foodů a jiného rychlého občerstvení je naopak na vzestupu. Lidé většinou nemají na jídlo moc času a rychlé občerstvení může být časově i ekonomicky výhodné. 

Studie ukázaly, že konzumace rychlého občerstvení je často zodpovědná za mužskou neplodnost. 

 

Jak to odůvodňuje věda? 

Kvalitu spermií ovlivňují různé faktory jako je individuální životní styl, vnější prostředí nebo stravovací návyky. V tomto článku se zaměříme právě na stravovací návyky, zejména na konzumaci rychlého občerstvení. 

Podle nedávné studie konzumace průmyslového jídla a fast foodů přímo snižuje počet spermií. Tato studie byla provedena na 3000 mužích ve věku od 18 do 30 let. Vědci je rozdělili do čtyř skupin v závislosti na jejich obvyklých stravovacích návycích. Bylo prokázáno, že ti, kteří denně konzumovali červené maso, cukr, smažená jídla a pokrmy z rychlého občerstvení, měli nižší kvalitu spermií než tři zbývající skupiny. Muži, kteří konzumovali hlavně jídla z fast foodů, měli během ejakulace horší počet spermií, přibližně 25,6 milionů spermií. Přitom průměrné číslo uváděné Světovou zdravotnickou organizací činí 35 milionů spermií. Podle odborníků, kteří tuto studii provedli, mohou za nižší kvalitu spermií hormony způsobené konzumací rychlého občerstvení, a zejména nedostatek živin. 

Je jednoznačné, že plodnost úzce souvisí s vašimi zdravými návyky. Pokud vám čas od času jídlo z fast foodu dělá radost, nemusíte se jej zbavovat úplně. Důležité však je vyvážit ho i jídlem zdravým a zařadit k němu pravidelný pohyb. 

Potraviny, které by naopak udržují vaše spermie zdravé, jsou např.:

- Červené a oranžové ovoce a zelenina

- Potraviny s vysokým obsahem vitamínu C

- Libové maso a ořechy

- Potraviny s vysokým obsahem omega-3 kyselin a zelená listová zelenina 

 

Cesta za rodičovstvím může být někdy náročná. Unica je tu proto, aby vás kdykoliv podpořila. Nikdy totiž není pozdě začít žít zdravě! Náš tým vám pomáhá splnit váš sen o vlastním miminku.

 

Kontaktujte nás

Související články