O nás
Naše kliniky

2. 11. 2022

Nejčastější obavy z darování vajíček

header-image
header-image

Než se ženy rozhodnou stát se dárkyněmi vajíček, snaží se podrobně zjistit, co tento proces obnáší. Často však v neodborných internetových článcích a diskuzích narazí na informace, které jim na klidu nepřidají. Mnohokrát se jedná o mýty a domněnky, které je třeba vysvětlit a uvést na pravou míru. A proto v tomto článku vysvětlujeme, proč jsou zrovna tyto obavy úplně zbytečné.

Nedostatek vajíček pro vlastní potřebu
Každá zdravá žena se rodí se zásobou několika stovek tisíc vajíček. Během života její tělo uvolní jen pár stovek z nich. Při darování vajíček se odebírá pouze několik kusů, proto jich pro své vlastní otěhotnění budete mít stále dostatek.

Otěhotnění v době procesu darování vajíček
Díky stimulaci vajíček se ženská plodnost zvyšuje. Není však nutné vysazovat antikoncepci. Na vhodnost ochrany před nežádoucím otěhotněním vás vždy upozorníme.

Rizika při odběru
Na klinice Unica garantujeme dodržování těch nejpřísnějších lékařských postupů tak, abychom minimalizovali jakékoliv komplikace při odběru vajíček. Ty se mohou týkat jen podráždění kůže v místě vpichu stimulační injekce, zarudnutí nebo citlivosti na dotek. Osobní zkušenosti našich dárkyň vás jistě přesvědčí, že se při odběru vajíček nemáte čeho obávat.

Strach z hyperstimulačního syndromu
Komplikací hormonální stimulace vaječníků může být tzv. „nepřiměřená a nadměrná reakce vaječníků“, zvaná hyperstimulační syndrom. Vaječníky mohou reagovat na použité léky i po skončení jejich užívání a po odběru vajíček. Mohou být nadále zvětšené a žena může pociťovat tlak v podbřišku a mít pocit „plného břicha“. V takových případech dárkyně přichází na kliniku na kontroly a jsou jí podávány infuze, které tento stav upravují. Nadměrná reakce vaječníků na stimulaci ve většině případů samovolně ustoupí. Hyperstimulačním syndromem bývá postiženo 1 až 2 % pacientek, přičemž tento stav nijak neohrožuje jejich další plodnost. Jsme hrdí na to, že za dlouhou dobu působení kliniky Unica jsme naše postupy natolik vylepšili, že od roku 2010 evidujeme pouze dva lehčí případy hyperstimulačního syndromu a od roku 2012 dokonce vůbec žádný. Díky naší špičkové péči dárkyně chráníme před nežádoucím diskomfortem a nedochází u nich k rušení cyklů. Díky tomu jsou naše dárkyně i pacientky v psychické pohodě, která je jedním z důvodů vysoké míry úspěšnosti naší kliniky.

Bolest při odběru
Naprostá většina dárkyň hodnotila odběr jako bezbolestný a neměla potřebu užívat žádné léky tlumící bolest. Samotný odběr trvá pouze 10 minut a provádíme jej pod celkovou anestezií.


Strach z nádorového onemocnění
Stimulace vaječníků se v léčbě neplodnosti užívá přes 30 let. Po celou tuto dobu se mezinárodní týmy lékařů snaží ověřit, zda tato stimulace nezvyšuje výskyt nádorových onemocnění vaječníků a výsledky svých studií průběžně publikují. Největší z nich probíhala po dobu více než 20 let v Izraeli. Dosavadní výsledky ukázaly, že hormonální stimulace vaječníků pacientky zvýšeným výskytem nádorových onemocnění nijak neohrožuje. Proto je tento medicínský postup považován za bezpečný a bez vlivu na další zdravotní stav a plodnost ženy.

Obavy o soukromí
Podle zákonů ČR i EU je dárcovství naprosto anonymní, bezplatné a dobrovolné. Žádné informace se nedostanou k lékařskému personálu, vám, ani příjemkyni. Tím je z obou stran vyloučena jakákoliv možná identifikace.

Darujte naději ženám, které se touží stát maminkami

2023 02 17 Darkyne 1200x1200.jpg100%

Kontaktujte nás ZDE. Naše koordinátorka se vám bude plně věnovat.

Kontaktujte nás

Související články

header-image

11. 4. 2024

Kdo může být dárkyní vajíček?

Darovat vajíčka a pomoci tak neplodnému páru mít miminko je jistě nepředstavitelný pocit. Ne každá žena se ale dárkyní může stát...

header-image

27. 3. 2024

Přichází jaro – období nových začátků a plodnosti

Jaro je již tradičně symbolem nového začátku. Příroda ožívá a všechno začíná růst a kvést. Stromy se zelenají, květiny vystrkují první poupata a ptáci zpívají, aby přivítali novou sezónu.

header-image

20. 3. 2024

Mimoděložní těhotenství

Každé těhotenství, které se vyvine mimo dělohu, se nazývá mimoděložní těhotenství. K tomu dochází, když se oplodněné vajíčko uhnízdí v oblasti, která není schopna udržet jeho růst.