O nás
Naše kliniky

2. 9. 2021

Stres a plodnost - studie

header-image
header-image

Potýkat se s neplodnosti může být stresující, psychicky i emocionálně. Můžeme říct, že neplodnost často způsobuje stres. 

Platí to ale i obráceně? Dosud neexistují žádné studie, které by dokázaly jasnou souvislost mezi stresem a plodností. Americká studie zahrnující 400 žen však ukázala, že stres může mít během plodného období ženy negativní vliv na plodnost. Těchto výsledků dosáhli vědci poté, co vzali v potaz věk, index tělesné hmotnosti, užívání alkoholu a frekvenci pohlavního styku. 

Co tyto výsledky znamenají? 

Na jedné straně se zdá, že stres se vyskytuje v časově omezených obdobích. Studie ukazuje, že šance na početí jsou vyšší v méně stresových měsících, ale bez zjevných dlouhodobých účinků. Na druhou stranu však čísla ukazují, že úspěšné zvládání stresu s pomocí profesionálů nebo cílených technik by mohlo šance na početí zvýšit. 

Druhá novější americká studie analyzovala souvislost mezi pravděpodobností početí a ženským stresem. Míra stresu byla vymezena na stupnici od 0 do 40, kde 0 označuje žádný vnímaný stres. Studie se zúčastnilo více než 4700 žen a každé z nich bylo přiděleno skóre stresu. Vědci vypočítali, že ženy se skóre vyšším než 25 měly o 13 % nižší pravděpodobnost otěhotnění než ženy se skóre menším než 10. 

Tým Unica si je plně vědom role, kterou může hrát stres na vaší cestě k těhotenství. Proto jsme se rozhodli léčit neplodnost holistickým přístupem, který kombinuje lékařskou péči s dalšími technikami na podporu vašeho duševního zdraví.

Kontaktujte nás

Související články

header-image

27. 3. 2024

Přichází jaro – období nových začátků a plodnosti

Jaro je již tradičně symbolem nového začátku. Příroda ožívá a všechno začíná růst a kvést. Stromy se zelenají, květiny vystrkují první poupata a ptáci zpívají, aby přivítali novou sezónu.

header-image

20. 3. 2024

Mimoděložní těhotenství

Každé těhotenství, které se vyvine mimo dělohu, se nazývá mimoděložní těhotenství. K tomu dochází, když se oplodněné vajíčko uhnízdí v oblasti, která není schopna udržet jeho růst.

header-image

13. 3. 2024

Jak vaše strava ovlivňuje vaši plodnost?

Strava a životní styl jsou zásadními prvky pro vaše reprodukční zdraví. Existuje několik životně důležitých živin, které vaši plodnost dokážou podpořit.