O nás
Naše kliniky

3. 3. 2022

Maďarské páry si mohou v České republice konečně splnit své sny

header-image
header-image

V mnoha případech páry bojující s neplodností podstupují řadu zákroků, než se setkají s tím, že vlastní vajíčka ženy nedokážou otěhotnět. Důvodem, proč lékaři doporučí léčbu darováním vajíček, může být mimo jiné časné selhání vaječníků, vyčerpání vaječníků nebo genetické onemocnění. V Maďarsku však mohou existovat překážky, které tomu brání. Podle maďarských zákonů může páru darovat vajíčka pouze příbuzná žena. Co se však stane, pokud tuto možnost nemají?

Naštěstí je právní úprava programů dárcovství vajíček v některých evropských zemích odlišná. V České republice je dárcovství vajíček dobrovolné a anonymní a páry, které tuto pomoc potřebují, mohou využít speciální dárcovské programy na klinikách IVF. Proces darování vajíček je v České republice legální a přísně regulovaný. Kliniky Unica disponují největší databází mladých a zdravých dárkyň, takže páry mohou zahájit fombicidní léčbu darováním vajíček bez čekání. To je jeden z důvodů, proč na kliniky Unica v Brně a v Praze přichází stále více maďarských pacientek.

Jedna z našich bývalých pacientek, Anikó, navštívila brněnskou kliniku Unica a podělila se o své zkušenosti v pořadu Jakupcsek night TV. Stýskalo se jí? Nebojte se. V tomto článku vám přinášíme celý rozhovor.

Léčbu neplodnosti zahájila na soukromé klinice, ale po dvou neúspěšných pokusech se brzy vydala na cestu do České republiky. Ani tam se poprvé očekávané těhotenství nekonalo, ale díky darovanému vajíčku má nyní Anikó Buzál pětiletou dceru.

Jak se Gabriella jmenuje? Řekněte nám, jeli jste také do České republiky? Vždycky říkám, že nejde o to, poslat všechny do Česka, ale o to, jaké možnosti jsou tady a jaké možnosti jsou jinde, a samozřejmě je to také otázka peněz, odhodlání, etiky a mnoha dalších věcí. Kdo jako první přišel s nápadem, že byste na sebe vzali odpovědnost za dárcovství dětí. Zabýval jste se tím, diskutoval jste o tom? Bylo to navrženo doma?

Anikó Buzál: Byl to proces, takže když jsem začala doma, řekla jsem si, že to zkusím, nemyslela jsem si, že to nevyjde. Je to šokující zážitek, když se to nepovede, a pak člověk začne přemýšlet. Když přijde druhý neúspěch, pak přijde třetí, a vy přemýšlíte, jak dlouho má cenu pokračovat, a musíte se podívat na finanční možnosti, a je to emocionální horská dráha, máte naději, a pak přijde zklamání, takže přemýšlíte, jak dlouho má cenu to zkoušet. Každý k tomuto bodu dospěje v jiném okamžiku, ale u mě to bylo po třetím, kdy jsem začala hledat možnosti a varianty, a tak se objevila možnost darování vajíček. A proto jsem se vydala do České republiky.

JG: Tam je to legální, podotýkám, zatímco v Maďarsku se to nesmí.

BA: Ano, v Maďarsku je to povoleno, pokud má pár, buď žena, nebo muž, příbuznou ženu, které je méně než 35 let a už má dítě.

JG: Třeba bratra nebo sestru?

BA: Ano, buď bratr, sestřenice, takže v rodině.

JG: Takže to může být darováno pouze v rámci rodiny?

BA: Ano. V České republice je naopak dárcovství anonymní, o dárcích se moc neví, není možnost je později kontaktovat, takže je to zákonem povolené a upravené. Dárci jsou odškodňováni.

JG: Platí to stát, nebo kliniky?

BA: Platí to kliniky.

JG: Takže klinika si vlastně sama obstarává vajíčka, financuje je a předává je dál? Takže to funguje jako banka?

BA: Ne úplně jako spermabanka, protože tam to funguje tak, že muž dodá sperma a je to, jako v bance, je to tam, ale u žen je to složitější proces a je to vždycky, teda většinou se to dělá čerstvým způsobem.

JG: Takže to musí být časově koordinované?

BA: Ano, obvykle se synchronizuje dárce a pacientka.

JG: Shodují vás s dárcem?

BA: Ano, mohou vám dát externí popis, takže my vám dáme náš externí popis, oni vám mohou poslat fotografii a podle toho se snaží vybrat dárce, který nejlépe odpovídá. My fotografii dárců nevidíme, ale oni samozřejmě ano, a vyberou dárce, který se co nejvíce podobá pacientovi, pokud jde o barvu vlasů, očí, typ postavy.

JG: Hned při první transplantaci jste byli úspěšní?

BA: Ano, byl jsem úspěšný hned od první.

JG: Takže ve vašem případě byl problém s vajíčkem?

BA: Ano, samozřejmě. Když jsem jela do Brna na konzultaci, ptala jsem se venku lékaře, jaké jsou podle něj šance s mým vlastním vajíčkem, a on řekl, že šance jsou velmi, velmi malé, 2-3 %. Kdežto u darování vajíčka je to kolem 60 %, takže mnohem vyšší.

JG: To je ale obrovský rozdíl a 60 není 100...

BA: To je pravda, bohužel ne každému se to povede napoprvé nebo napodruhé, na to musíte být připravená.

JG: Lze náklady na tento zákrok srovnat s podobným zákrokem v Maďarsku?

BA: Začíná to asi na 5000 eurech, rozdíl mezi oběma zákroky, vlastními a dárcovskými vajíčky, je v množství léků a jejich ceně. Při léčbě vlastními vajíčky dochází ke stimulaci a injekce jsou velmi drahé. Takže stimulace je levnější léčba, ale léky, které musíme koupit, stojí asi 100 000 HUF na jedno injekční pero a těch je potřeba více na jednu léčbu, takže celkově je to téměř stejná cena jako léčba darováním vajíček. Co je však dražší, jsou léky, které vyžadují pouze tablety.

JG: V takovém případě musíte VY financovat i náklady na dárkyni?

BA: Náklady na dárkyni jsou zahrnuty v ceně léčby.

JG: Ale je to pevná cena?

BA: Ano, je to pevná cena, existují balíčkové ceny, dopředu víte, kolik na konci zaplatíte, nejsou tam žádné skryté náklady.

JG: Moc vám děkuji a gratuluji.

Kontaktujte nás

Související články

header-image

4. 10. 2023

Maja Henigman: Vedení naděje a budování rodin jako koordinátorka IVF

header-image

17. 2. 2023

Příběh paní Landersheim

Málokdo dokáže pochopit situaci neplodného páru jako ten, kdo si jí sám prošel. Proto bychom s vámi chtěli sdílet tento příběh naší pacientky Sabine. Možná některým z vás dodá motivaci a odvahu, které jsou při léčbě neplodnosti tolik potřeba.

header-image

11. 2. 2022

Všechny začátky jsou těžké

S manželem jsme se poznali před pár lety a nyní je nám oběma skoro 40 let. Chtěli jsme si splnit sen o společném dítěti a po roce neúspěšných pokusů jsme navštívili lékaře na reprodukční klinice v Itálii.