O nás
Naše kliniky

1. 2. 2022

Jak říct svému dítěti, že se narodilo z darovaného vajíčka?

header-image
header-image

Léčba IVF s darovaným vajíčkem může pro rodiče znamenat náročné období. To platí zejména pro budoucí maminky. Ty se musí smířit s tím, že embryo bude pocházet z vajíčka jiné ženy, i když jejich budoucí miminko bude růst v jejich vlastní děloze. V Unica se vždy snažíme tuto proceduru oběma rodičům co nejvíce usnadnit a zpříjemnit. Ač se to může z počátku zdát náročné, doporučujeme dítěti říct, jak se narodilo. Jen tak předejdete možným následkům, které zatajení pravdy může mít. V některých případech může taková lež děti v pozdějším věku psychicky poškodit. V každé rodině nebo vztahu je komunikace klíčem k úspěchu a stejně tak je tomu i v tomto případě. 

Pokud přemýšlíte o tom, jak svému dítěti říci o jeho početí pomocí darovaného vajíčka, tento článek je přesně pro vás. Jak na to? 

Mluvit o těchto tématech s malými dětmi se zdá složité, ale vysvětlení může naopak být velmi přímočaré. K rozhovoru lze přistoupit jako k vyprávění příběhu. Zkuste dětem vysvětlit, jak jste dárkyni vajíček našli a jak laskavá byla, když vám pomohla a vajíčko k oplodnění vám věnovala. 

Vysvětlit stejnou situaci dospívajícímu může být složitější. Mohou mít menší pochopení, a naopak reagovat negativně, protože jste jim o jejich početí neřekli dříve. Diskuse s teenagerem proto musí být konkrétnější. Snažte se být trpěliví a informace dítěti odhalit krok za krokem. Začněte například tím, že početí dítěte pro vás jako pár bylo velmi obtížné a snažili jste se najít to nejlepší řešení. Pak jste navštívili mnoho lékařů a zjistili jste, že nejlepší možný způsob, jak otěhotnět, je právě využití darovaných vajíček. 

Takový rozhovor pravděpodobně povede k tomu, že vám vaše dítě bude klást otázky. Nebojte se na ně odpovídat a pokuste se svá vysvětlení přizpůsobit věku vašeho dítěte. Až vyroste, může vás dítě požádat, zda by se nemohlo s dárkyní setkat. To však v Unica není možné, jelikož dárcovský program je zcela anonymní. 

Proces darování vajíček není jednoduchý. A to platí pro rodiče i pro děti. Proto je nutné si uvědomit, že potřebují co možná nejdříve vědět, odkud pocházejí. Na klinikách Unica jsou vám vždy k dispozici naši koordinátoři léčby, aby vám poradili se vším, co se vaší IVF léčby týká. Každý den děláme vše pro to, aby se váš sen o miminku stal skutečností!

Kontaktujte nás

Související články

header-image

11. 4. 2024

Kdo může být dárkyní vajíček?

Darovat vajíčka a pomoci tak neplodnému páru mít miminko je jistě nepředstavitelný pocit. Ne každá žena se ale dárkyní může stát...

header-image

27. 3. 2024

Přichází jaro – období nových začátků a plodnosti

Jaro je již tradičně symbolem nového začátku. Příroda ožívá a všechno začíná růst a kvést. Stromy se zelenají, květiny vystrkují první poupata a ptáci zpívají, aby přivítali novou sezónu.

header-image

20. 3. 2024

Mimoděložní těhotenství

Každé těhotenství, které se vyvine mimo dělohu, se nazývá mimoděložní těhotenství. K tomu dochází, když se oplodněné vajíčko uhnízdí v oblasti, která není schopna udržet jeho růst.