O nás
Naše kliniky

28. 1. 2022

Jak funguje genetické testování?

header-image
header-image

Přemýšleli jste někdy, jaké je spojení mezi genetickým testováním a plodností? Nejsou vám jasné rozdíly mezi hlavními typy genetických testů? Pak je tento článek přesně pro vás. 

Preimplantační genetická diagnostika (PGD), známá také jako PGT-M nebo PGT-SR, se používá ke zkoumání genetického dědictví embryí vzniklých z metody IVF. Testování probíhá před samotným přenosem, což brání riziku transferu embrya s genetickou chybou přítomnou v genech budoucího rodiče, jako je hemofilie. 

PGD ​​je vhodné pro osoby, které jsou nositeli genetických anomálií. V páru to mohou být oba členové nebo pouze jeden z nich. Rodiče nemusí být nutně geneticky nemocní, ale přesto mohou být přenašeči. 

Dalším typem testování je PGT-A (preimplantační genetické testování aneuploidií). To spočívá v detekci anomálií v počtu chromozomů embrya. Tento proces maximalizuje šance na úspěch IVF tím, že brání případným potratům. 

Termín aneuploidie znamená, že buňka má neobvyklý počet chromozomů, což vede ke genetickým onemocněním, jako je trizomie 2. Aneuploidní buňka je častou příčinou selhání implantace embrya. PGT-A je určen pro neplodné páry, které procházejí IVF léčbou. 

Kdy doporučujeme využití PGT-A testu? 

1. pokud je věk ženy vyšší než 35 let 

2. pokud pár má potíže s úspěšnou implantací embrya 

3. jestliže žena již dříve několikrát potratila (obecně více než třikrát) 

4. pokud předchozí dítě páru mělo nějakou genetickou anomálii 

 

PGT-SR je pokročilejší metoda, která umožňuje zjistit, zda jsou v každém chromozomu translokace, delece, inverze nebo jiné patologie. PGT-M nebo PGT-A lze provést ve fázi blastocysty embrya, tedy mezi 5. a 6. dnem vývoje embrya. Lékaři pak mohou zúžit výběr a počet embryí pouze na chromozomálně a geneticky zdravá a dát jim dobrou šanci pokračovat ve vývoji. Procedura začíná ovariální stimulací, následuje IVF proces, odběr některých buněk embrya, genetický test a konečný transfer embrya. 

Na klinikách Unica primárně používáme PGT-A a PGT-M. Máte-li pochybnosti, neváhejte si o testování PGD promluvit se svým gynekologem, genetikem nebo IVF odborníkem, kterého najdete právě na klinikách Unica. Při této konzultaci zjistíte, která z metod testování je pro vás vhodná a kterou z nich budete pro léčbu IVF potřebovat. 

Náš lékařský tým je tu proto, aby vám poradil a podpořil vás na vaší cestě za rodičovstvím. Chcete se dozvědět více? Obraťte na svého budoucího nebo stávajícího koordinátora léčby, který vám pomůže splnit váš sen mít vlastní rodinu!

 

Kontaktujte nás

Související články

header-image

11. 4. 2024

Kdo může být dárkyní vajíček?

Darovat vajíčka a pomoci tak neplodnému páru mít miminko je jistě nepředstavitelný pocit. Ne každá žena se ale dárkyní může stát...

header-image

27. 3. 2024

Přichází jaro – období nových začátků a plodnosti

Jaro je již tradičně symbolem nového začátku. Příroda ožívá a všechno začíná růst a kvést. Stromy se zelenají, květiny vystrkují první poupata a ptáci zpívají, aby přivítali novou sezónu.

header-image

20. 3. 2024

Mimoděložní těhotenství

Každé těhotenství, které se vyvine mimo dělohu, se nazývá mimoděložní těhotenství. K tomu dochází, když se oplodněné vajíčko uhnízdí v oblasti, která není schopna udržet jeho růst.