O nás
Naše kliniky

1. 6. 2023

Zachování plodnosti je unikátní šance, jak si pojistit svoje budoucí rodičovství

header-image
header-image

Pojem označuje kryokonzervaci neboli zamrazení vajíček a spermií v rámci programu prevence zachování plodnosti. V dnešním světě je tato procedura běžnou praxí, která nám dává jedinečnou příležitost si svoje pohlavní buňky uchovat pro pozdější použití, pokud rodičovství prozatím odkládáme.

Zmražení vajíček


Žena je obecně nejplodnější do 30. roku života. Po dovršení 35 let kvalita jejích vajíček i plodnost výrazně klesá. Ve 40 letech už bez problémů otěhotní zhruba jen 20 % žen. Zmrazení vajíček v mladém věku (nejlépe do 30 let) tedy zaručuje uchování buněk té nejvyšší kvality. Kryokonzervaci lze samozřejmě provést i ve vyšším věku, vajíčka však již nemusí být v nejlepší možné kvalitě.

Pro koho je kryokonzervace vajíček vhodná? 

  • pro ženy do 30 let věku
  • pro pacientky s onkologickou diagnózou či jiným zdravotním problémem
  • pro ženy v současnosti bez partnera
  • pro ženy odkládající rodičovství

Jak probíhá kryokonzervace?


Po rezervaci termínu úvodní konzultace vás čeká pohovor s lékařem a testy. Součástí testů je i odběr krve, který ale nevyžaduje, aby pacientka přišla na lačno. Po dobu 10 dní budeme pomocí léků stimulovat vaječníky, aby vytvořily vyšší počet vajíček. Po týdnu aplikace vás proto čeká ultrazvuková kontrola a naplánování termínu odběru vajíček. Samotný odběr je bezbolestný, jelikož jej provádíme v celkové anestezii. Po krátkém odpočinku budete moci odejít domů a vajíčka budou zamrazena.
Na klinikách Unica využíváme nejnovější technologii CryoTop, při které se buňky ponoří do tekutého dusíku o teplotě -196 °C a okamžitě zmrazí. Tato metoda je výrazně šetrnější než pomalé mrazení. Při něm se voda v buňkách mění v krystaly ledu, které vajíčka často poškozují. Díky technologii CryoTop však až 95 % vajíček po rozmrazení zůstává zcela v pořádku. Za využití této nejnovější metody kryokonzervace dosahujeme srovnatelných výsledků IVF léčby jako při použití čerstvých vajíček.

 Zmražení spermií


Přibližně 15 % všech párů se potýká s neplodností. Až v polovině případů je problém právě na straně muže. I když se o tomto tématu mluví méně než u žen, i mužům tikají biologické hodiny.
Pro koho je kryokonzervace spermií vhodná?
pro pacienty s onkologickou diagnózou či jiným zdravotním problémem
pro muže v současnosti bez partnerky
pro muže odkládající rodičovství
pro muže s rizikovými povoláními/sporty

Jak probíhá kryokonzervace?


Při předem rezervované první návštěvě vás kromě pohovoru čeká i odběr krve a moči. Pokud budou testy v pořádku, objednáme vás na odběr spermatu, který probíhá v pohodlných a diskrétních pokojích přímo na klinice. Odebrané spermie podrobíme vyšetření spermiogramu a v kryobance kliniky Unica je zmrazíme v tekutém dusíku při teplotě -196 °C. I u spermií platí, že až 95 % z nich je po rozmrazení možné využít k oplodnění vajíčka.

Kontaktujte nás

Související články

header-image

27. 3. 2024

Přichází jaro – období nových začátků a plodnosti

Jaro je již tradičně symbolem nového začátku. Příroda ožívá a všechno začíná růst a kvést. Stromy se zelenají, květiny vystrkují první poupata a ptáci zpívají, aby přivítali novou sezónu.

header-image

20. 3. 2024

Mimoděložní těhotenství

Každé těhotenství, které se vyvine mimo dělohu, se nazývá mimoděložní těhotenství. K tomu dochází, když se oplodněné vajíčko uhnízdí v oblasti, která není schopna udržet jeho růst.

header-image

13. 3. 2024

Jak vaše strava ovlivňuje vaši plodnost?

Strava a životní styl jsou zásadními prvky pro vaše reprodukční zdraví. Existuje několik životně důležitých živin, které vaši plodnost dokážou podpořit.