O nás
Naše kliniky

19. 7. 2020

Potraviny, které zvyšují šanci na početí

header-image
header-image

Pozitivní vliv na plodnost nemá pouze dostatek vajíček, používání nejnovějších ovulačních aplikací nebo nechráněný sex s partnerem, ale také životní styl a strava.

Zdravý životní styl zahrnuje vyváženou stravu obohacenou o vitamíny a minerály, které udržují tělo včetně reprodukčního systému v rovnováze.

Proč by páry, které se snaží o miminko měli dbát na svůj životní styl a stravování?

Pro otěhotnění je samozřejmě velmi důležité, abyste se ve svém těle cítili dobře. Proto by měla být strava, kterou konzumujete, uzpůsobena vašim potřebám. Unica nabízí programy šité přímo na míru Vašim potřebám.
Zeptejte se svého koordinátora na svůj nutriční plán.

 

Pár tipů na potraviny, které zvyšují šanci na početí

Libové maso - ale ne moc!

Nízká hladina železa v krvi snižuje šanci na početí. Doporučuje se proto konzumovat libové hovězí a drůbeží maso s vysokým obsahem železa.
Důležité je však sledovat množství a typy bílkovin, které konzumujete. Hodně živočišných bílkovin a tuků naopak šanci na početí snižuje. Zařaďte tak do vašeho jídelníčku dvě porce živočišných bílkovin denně v kombinaci s bílkovinami neživočišného původu (tofu, quinoa, fazole, oříšky atd.)

Zdravé tuky

Abyste zvýšili vaše šance na početí, jezte jako byste už byli těhotní. Jezte ryby (cca 340 g) s nízkým obsahem rtuti alespoň jednou týdně.
Vhodné ryby jsou - konzervovaný tuňák, losos, sardinky, treska, krevety a pstruh. Vyhněte se mastným kouskům, trans a nasyceným tukům, které mohou snížit Vaši plodnost.

Kyselina listová

Potraviny bohaté na foláty (kyselinu listovou) podporují plodnost a zdraví samotného plodu. Velmi dobrým zdrojem je špenát, čočka, fazole a cizrna. Snižují pravděpodobnost vrozených vad jako je rozštěp páteře nebo srdeční vady.

V případě, že nemáte dostatečný přísun kyseliny listové v potravě, můžete využít doplňky stravy. Zeptejte se svého lékaře na vhodný denní příjem.

Ovoce a zelenina

Každý časopis o zdraví přináší informace o blahodárných účincích pravidelné konzumace ovoce a zeleniny, ale věděli jste, že mohou tyto potraviny výrazně zlepšit vaše šance na početí? Jsou zdrojem vitamínů, minerálů a antioxidantů a tak mohou ochránit váš plod před nervovými a páteřními defekty. Vitamín C najdete v citrusech, antioxidanty jsou obsažený v bobulích a zdrojem vitamínu B, železa a kyseliny listové jsou zelené listy špenátu, kapusty a fazolí.

Jak vybrat ovoce a zeleninu s vysokým obsahem vitamínů? Soustřeďte se na barvu. Pestrobarevné ovoce, zelenina a bobule usnadní Vaše nakupování.

Karbohydráty

Některé sacharidy mohou zvyšovat hladinu cukru a inzulinu v krvi což může narušit reprodukční hormony a dokonce i menstruační cyklus. Za to lehce stravitelné sacharidy jako sladké brambory a celé zrna pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru a zvyšují tím tak pravděpodobnost početí.

Alkohol a káva

Je známo, že užívání alkoholu a kávy ovlivňuje plodnost a proto je nemůžeme v tomto článku vynechat.
Zmírněte jejich užívání a zvyšte tím tak Vaše šance na početí.

 

Další tipy pro muže

Zinek

Zinkem podpoříte činnost vašich plavců. Je velmi důležitý pro dělení buněk a také je klíčovou složkou pro produkci spermatu. Potraviny s vysokým obsahem zinku - dýňová a sezamová semínka, česnek, hořká čokoláda a ústřice.

Vitamín C

Muži i ženy by měli zvýšit příjem vitamínu C a antioxidantů. Zvyknout si na pravidelný příjem citrusů a snažit se přidávat zelené a červené papriky do pokrmů při vaření. Vitamín C totiž zabraňuje dysfunkci spermií a zlepšuje jejich pohyblivost.

Kontaktujte nás

Související články

header-image

22. 4. 2024

Více než 30 let podpory neplodnosti - Týden Povědomí o Neplodnosti

Od 21. do 27. dubna si celosvětově připomínáme Týden informovanosti o neplodnosti, který je věnován podpoře soucitu, porozumění a podpoře těch, kteří čelí problémům s početím.

header-image

11. 4. 2024

Kdo může být dárkyní vajíček?

Darovat vajíčka a pomoci tak neplodnému páru mít miminko je jistě nepředstavitelný pocit. Ne každá žena se ale dárkyní může stát...

header-image

27. 3. 2024

Přichází jaro – období nových začátků a plodnosti

Jaro je již tradičně symbolem nového začátku. Příroda ožívá a všechno začíná růst a kvést. Stromy se zelenají, květiny vystrkují první poupata a ptáci zpívají, aby přivítali novou sezónu.