O nás
Naše kliniky

21. 2. 2023

Únor přináší povědomí o prevenci prenatálních infekcí

header-image
header-image

Mezinárodní měsíc prenatální prevence infekcí se koná každý únor, aby upozornil na nemoci, které může matka přenést na své dítě.
Prenatální infekce mohou mít mnoho podob. Jedná se o bakteriální nebo virová onemocnění, která se přenáší z matky na její dítě během těhotenství nebo porodu. Někdy jsou infekce neškodné, avšak v některých případech mohou mít bohužel zničující následky vedoucí až k úmrtí plodu či dítěte. Mohou zapříčinit např. předčasný porod, nízkou porodní váhu, slepotu, hluchotu, mentální postižení nebo dětskou mozkovou obrnu.
Jen v roce 2016 zemřelo v prvním měsíci života na prenatální infekce přibližně 2,6 milionu dětí. Dalších 700 000 kojenců ročně zemře na jiné infekce. I přesto, že se obzvlášť v západním světě daří výskyt prenatálních infekcí snižovat, stále se jedná o zásadní problém, kterému je třeba věnovat maximální pozornost.
Jakými způsoby můžeme prenatálním infekcím předejít? Na prvním místě v prevenci jejich přenosu stále stojí očkování:
a) Před otěhotněním
Ještě před začátkem těhotenství by se ženy měly ujistit, že absolvovaly všechna doporučená očkování, jejichž vakcíny se během těhotenství nedoporučuje aplikovat. Často se jedná o vakcíny podávané v dětství, jejichž ochrana trvá až do plodného věku, jako např. očkování proti dětské obrně, spalničkám, příušnicím, zarděnkám, hepatitidě B nebo planým neštovicím.
b) v průběhu těhotenství
Během těhotenství se ženám bez ohledu na trimestr důrazně doporučuje nechat se očkovat proti chřipce, která zvyšuje riziko předčasného porodu. Zároveň lékaři radí absolvovat očkování proti tetanu, záškrtu a černému kašli. Na tato očkování jsou totiž novorozenci příliš malí a touto cestou získají protilátky již během těhotenství.
c) Po těhotenství
I po porodu zůstává očkování pro matku i novorozence nadále prospěšné. Vakcíny totiž chrání matku před nemocemi, kterým by v případě nákazy mohla vystavit i své dítě.
V boji proti prenatálním infekcím můžeme být úspěšní jedině tehdy, bude-li fungovat spolupráce lékařů napříč obory a budou-li pacientky správně informované o vhodnosti očkování v různých fázích těhotenství.
Neváhejte proto kontaktovat svého lékaře a informovat se o prenatální péči, imunizaci a správné výživě. Všechna tato preventivní opatření mohou zvýšit vaše šance na zdravé těhotenství i miminko.

Kontaktujte nás

Související články

header-image

24. 4. 2024

Má životní prostředí vliv na vaši plodnost?

Naše zdraví, zejména plodnost, je významně ovlivněno prostředím, ve kterém žijeme. Vystavení určitým faktorům životního prostředí může mít podle stále rozsáhlejšího výzkumu škodlivé důsledky pro naše reprodukční zdraví.

header-image

22. 4. 2024

Více než 30 let podpory neplodnosti - Týden Povědomí o Neplodnosti

Od 21. do 27. dubna si celosvětově připomínáme Týden informovanosti o neplodnosti, který je věnován podpoře soucitu, porozumění a podpoře těch, kteří čelí problémům s početím.

header-image

11. 4. 2024

Kdo může být dárkyní vajíček?

Darovat vajíčka a pomoci tak neplodnému páru mít miminko je jistě nepředstavitelný pocit. Ne každá žena se ale dárkyní může stát...