I s endometriózou se můžete stát maminkou

header-image
header-image

Jaké jsou důvody pro ženskou neplodnost nebo sníženou plodnost? Existuje jich celá řada. Na vině může být genetická porucha, imunologické problémy nebo i životní styl. Jednou z hlavních příčin však bývá endometrióza. Toto onemocnění může vést až ke sterilitě pacientky. Jaké má příznaky? A máte stále šanci na miminko, trpíte-li endometriózou?

Endometriózu pomůže odhalit menstruace

V období menstruace z ženského těla odchází tzv. endometria, výstelky dutiny děložní. Z důvodu hormonálních a imunologických změn se však může stát, že tyto buňky tělo neopustí. Usazují se poté mimo dělohu na ostatních reprodukčních orgánech. To způsobuje zánět a srůsty, kvůli kterým mají pacientky problémy otěhotnět. Ženy trpící endometriózou popisují bolestivou a velmi silnou menstruaci. Některé z nich si mohou stěžovat i na bolest při pohlavním styku nebo si všimnou stop krve v moči. Ve všech těchto případech je na místě vyšetření u gynekologa, který onemocnění potvrdí či vyvrátí.

Jaká je šance na miminko?

Endometrióza je strašák pro všechny ženy toužící po miminku. I přesto, že často může znamenat komplikace s početím či samotným těhotenstvím, neznamená automatickou neplodnost. Každý případ je tak nutné hodnotit individuálně. Pacientkám, které nemohou počít spontánně, se často podaří otěhotnět pomocí metody IVF. U některých komplikovanějších případů, kdy endometrióza snížila zásobu vajíček nebo poškodila vaječníky, doporučujeme pacientkám využít vajíček od dárkyně. Ve velké většině případů je tato léčba úspěšná. Zdravá vajíčka dárkyní v takové situaci znamenají šanci na miminko i pro ty pacientky, které by se jinak mateřství musely kvůli endometrióze vzdát.

Kontaktujte nás

Související články