O nás
Naše kliniky

14. 2. 2023

Ovlivňují neplodnost párů pohlavně přenosné choroby?

header-image
header-image

Věděli jste, že Evropský den sexuálního zdraví spadá shodou okolností na stejný den, jako svátek zamilovaných? 14. února tak nemusíme slavit jen čokoládou a květinami, ale také zvýšením povědomí o tom, že pohlavně přenosné choroby mohou mít podíl na snížené plodnosti některých párů.
Infekce způsobené bakteriemi nebo viry se šíří v lidském těle a vedou k pohlavně přenosným chorobám. Ty se poté přenáší z člověka na člověka během nechráněného pohlavního styku a postihují tak ženy i muže.
Chystáte-li se založit rodinu, testy na přítomnost pohlavně přenosných chorob v těle jsou důležitým prvním krokem hned z několika důvodů. Některé tyto choroby mohou ovlivnit vaši plodnost nebo způsobit pozdější komplikace v těhotenství či dokonce poškodit plod. Proto na našich klinikách poskytujeme testování na nejzávažnější pohlavně přenosné choroby, abychom zajistili, že vaše cesta k miminku bude co možná nejhladší.
Jaké testy vás v Unica před začátkem léčby čekají?
Ať už vaše kroky na kliniku vedou proto, že toužíte po miminku, nebo protože si naopak své pohlavní buňky chcete zmrazit pro pozdější využití, nabízíme vyšetření a testy na nejčastější sexuálně přenosné choroby.
Ty zahrnují detekci:

Hepatitis B, Hepatitis C
Hepatitida je zánětlivé onemocnění jater, které může být chronické nebo akutní a způsobit vážné dlouhodobé následky. Jeho typickým projevem je žloutenka, která v chronickém stádiu může přejít do jaterní cirhózy nebo rakoviny jater. Onemocnění hepatitidou přímo nezpůsobuje neplodnost, ale ovlivňuje schopnost ženy otěhotnět. Zároveň existuje riziko přenosu infekce na plod v průběhu těhotenství.

Syfilis
Onemocnění syfilis je způsobené bakteriální infekcí, která se obvykle přenáší při pohlavním styku. U žen trpících tímto onemocněním se pravděpodobnost potratu zvyšuje na 50 %. Stejně tak hrozí riziko přenosu choroby na nenarozené dítě. Ačkoli syfilis nemá přímý vliv na mužskou plodnost, komplikace tohoto onemocnění mohou způsobit epididymitidu. U té dochází k zjizvení spermiových kanálků, které brání uvolňování spermií během ejakulace. Pokud se muž trpící syfilis dlouhodobé neléčí, riskuje degeneraci nervů vedoucí až k erektilní dysfunkci.

Chlamydie
Chlamydie je nejčastěji se vyskytující onemocnění přenášející se při pohlavním styku, kterým se mohou nakazit ženy i muži. Pacienti, kteří trpí chlamydiemi, si svůj stav mnohdy neuvědomují, protože toto onemocnění často nemá žádné příznaky. Neléčená infekce však může u žen způsobit poškození a zjizvení dělohy nebo vejcovodů, což má za následek sníženou šanci na otěhotnění. U mužů mohou chlamydie ovlivnit zdraví spermií a přispět k mužské neplodnosti.

HIV
Virus HIV napadá bílé krvinky a poškozuje tak imunitní systém. Lidský organismus tak hůře bojuje s infekcemi, se kterými si zdravý člověk bez problémů poradí. Virus HIV přímo i nepřímo zasahuje do reprodukčního systému a snižuje tak šanci páru na otěhotnění. I u tohoto viru existuje riziko přenosu nákazy z matky na plod. U žen, které jsou HIV pozitivní, se také zvyšuje riziko předčasného porodu, preeklampsie, omezení intrauterinního růstu a porodu mrtvého dítěte.
Čím dříve jsou pohlavně přenosné choroby diagnostikovány a léčeny, tím menší je i pravděpodobnost, že způsobí problémy s plodností. Vyšetření na přítomnost těchto chorob v organismu ještě před těhotenstvím tak výrazně snižuje riziko přenosu infekce na partnera nebo budoucí dítě.
Zajímá vás, jakými dalšími metodami si můžete svoji plodnost ověřit nebo ji přímo podpořit? Kontaktujte koordinátory léčby na našich klinikách a získejte další informace.

Kontaktujte nás

Související články

header-image

27. 3. 2024

Přichází jaro – období nových začátků a plodnosti

Jaro je již tradičně symbolem nového začátku. Příroda ožívá a všechno začíná růst a kvést. Stromy se zelenají, květiny vystrkují první poupata a ptáci zpívají, aby přivítali novou sezónu.

header-image

20. 3. 2024

Mimoděložní těhotenství

Každé těhotenství, které se vyvine mimo dělohu, se nazývá mimoděložní těhotenství. K tomu dochází, když se oplodněné vajíčko uhnízdí v oblasti, která není schopna udržet jeho růst.

header-image

13. 3. 2024

Jak vaše strava ovlivňuje vaši plodnost?

Strava a životní styl jsou zásadními prvky pro vaše reprodukční zdraví. Existuje několik životně důležitých živin, které vaši plodnost dokážou podpořit.