O nás
Naše kliniky

29. 7. 2021

Akupunktura a neplodnost - 5 výhod

header-image
header-image

Co nám říkají studie? 

Z dostupných údajů z výzkumu vyplývá, že akupunktura podporuje plodnost nejméně pěti způsoby: 

1) Žádné negativní účinky

Ačkoli několik menších studií potvrzuje, že akupunktura v kombinaci s léčbou neplodnosti zvyšuje úspěšnost IVF až o 50 %, velké studie potvrzující tyto výsledky zatím chybí. Jaké jsou ale dobré zprávy? Neexistují žádné důkazy o negativních účincích akupunktury na plodnost. 

2) Snížení stresu a deprese

V tradiční čínské medicíně je duševní zdraví úzce spojeno s fyzickým. Akupunkturní léčba je známá svou schopností zmírnit úzkost a stres prostřednictvím zásahu do energetických kanálů našeho těla. 

3) Snížení rizika potratu

Jak bylo prokázáno, vysoká hladina kortizolu - stresového hormonu - může zvýšit riziko potratu u těhotných žen. Akupunktura dokáže snižovat množství tohoto hormonu a tím bránit dalším zdravotním problémům. 

4) Snížení nepříjemných příznaků těhotenství

V těhotenství se akupunktura stává efektivní zbraní v boji proti ranní nevolnosti, únavě a depresi. 

5) Výhody v léčbě IVF

Podle studie zahrnující 5130 žen, u kterých byla hodnocena účinnost akupunktury jako podpůrné metody při embryo transferu, může akupunktura zvýšit pravděpodobnost těhotenství a úspěšných porodů a snižuje riziko potratu. Výsledky mohou být zvlášť významné u žen, které již IVF cykly podstoupily. 

Další důkazy pocházejí ze studie, která porovnávala počet úspěšných klinických těhotenství u dvou skupin pacientek. Ve skupině, která absolvovala akupunkturní sezení před a po transferu embryí, bylo procento úspěšnosti 42, 5 % ve srovnání s 26, 3 % v kontrolní skupině, která na akupunkturu nedocházela. 

 

Jaké pochybnosti stále máme? 

1) Velké studie

Data shromážděná o vztahu mezi akupunkturou a neplodností pocházejí dodnes z metaanalýz shrnujících předchozí menší studie. Větší a významnější výzkum by nám mohl poskytnout spolehlivější výsledky. 

2) Jaký je nejlepší přístup k akupunktuře?

Pokud jde o IVF, zbývá nám potvrdit některé podrobnosti, například nejlepší čas na provádění akupunktury během léčby nebo minimální počet sezení. Díky holistickému přístupu k léčbě neplodnosti, který vám nabízíme, se každému pacientovi dostane specializované léčby přizpůsobené přímo jeho konkrétním potřebám. 

 

Stručně řečeno, díky dostupným údajům můžeme akupunkturu navrhnout jako další podporu vaší léčby IVF, která zvyšuje šance na početí. Kombinací lékařských metod typických pro západní medicínu a akupunkturní techniky můžete k léčbě neplodnosti přistupovat holisticky a tedy celostně a efektivněji.

Kontaktujte nás

Související články

header-image

22. 4. 2024

Více než 30 let podpory neplodnosti - Týden Povědomí o Neplodnosti

Od 21. do 27. dubna si celosvětově připomínáme Týden informovanosti o neplodnosti, který je věnován podpoře soucitu, porozumění a podpoře těch, kteří čelí problémům s početím.

header-image

11. 4. 2024

Kdo může být dárkyní vajíček?

Darovat vajíčka a pomoci tak neplodnému páru mít miminko je jistě nepředstavitelný pocit. Ne každá žena se ale dárkyní může stát...

header-image

27. 3. 2024

Přichází jaro – období nových začátků a plodnosti

Jaro je již tradičně symbolem nového začátku. Příroda ožívá a všechno začíná růst a kvést. Stromy se zelenají, květiny vystrkují první poupata a ptáci zpívají, aby přivítali novou sezónu.