Světový měsíc kojení

header-image
header-image

Srpen byl vyhlášen Světovým měsícem kojení před více než 30 lety a od té doby se každoročně spojuje několik mezinárodních organizací, aby propagovaly všechny výhody kojení pro novorozence i jejich matky. 

A když už jsme u toho, výhody kojení jsou pozoruhodné! Věděli jste, že rozšíření kojení by mohlo zabránit více než 800 tisícům úmrtí ročně u dětí do 5 let a přibližně 20 tisícům úmrtí ročně na rakovinu prsu? A nejen to, optimální kojení by mohlo vést k výraznému snížení celosvětových nákladů na zdravotní péči, které se odhadují na 300 miliard amerických dolarů.

Výzkum ukázal, že míra kojení je nejnižší v zemích s vyššími a středními příjmy. Jedním z vysvětlení může být to, že pracující ženy se častěji než jinde setkávají s nedostatečnou podporou, aby mohly pokračovat v kojení po skončení mateřské dovolené. V celosvětovém měřítku totiž pouze 40 % žen s novorozenci dostává na svém pracovišti i základní mateřské dávky.

Přestože si uvědomujeme, že je důležité zasazovat se o lepší podporu pracujících žen, rádi bychom se také věnovali specifickému problému všech žen, které otěhotněly prostřednictvím IVF: Ovlivňuje tak IVF schopnost ženy kojit? Stručná odpověď zní NE! Pokud se však přesto obáváte, že se můžete setkat s nějakými problémy, připravili jsme pro vás seznam tipů pro tuto příležitost.

Pro začátek si uvědomte, že vaše cesta k tomuto okamžiku nebyla ničím jiným než zázrakem. Abyste však mohla plně prožít radost z porodu, musíte najít klid, a to znamená zapomenout na problémy, kterým jste čelila v minulosti, a žít přítomným okamžikem. Přirozenou reakcí vašeho těla po porodu je uvolnění hormonu oxytocinu, který vlastně pomáhá vašemu tělu produkovat mléko, ale pokud jste ve stresu, tento "šťastný" hormon se neuvolňuje.

Všichni IVF pacienti jsou dobře obeznámeni s významem doplňků stravy s kyselinou listovou během těhotenství, ale věděli jste, že jsou stejně důležité i po porodu? Z tohoto důvodu by bylo dobré zařadit do každodenní poporodní péče kvalitní multivitamín, ale nezapomeňte tento krok nejprve probrat se svým lékařem.

Dalším tipem, který pro vás máme, je přijmout odsávačku mateřského mléka: vaše cesta IVF ukázala, že někdy může pomocná ruka znamenat velký rozdíl. Pokud máte problémy s tvorbou mléka, rozhodně se nemusíte stydět prozkoumat, jak fungují manuální a automatické odsávačky mateřského mléka, protože tyto přístroje vám mohou pomoci získat více mléka pro vaše dítě. Také se nenechte odradit, pokud se vám zdá, že jeden prs reaguje lépe než druhý, ale spíše si uvědomte, že pro laktaci potřebují stimulaci oba. A na závěr nezapomeňte, že každá kapka se počítá, což znamená, že jakékoli množství mateřského mléka, které vytvoříte, je pro vaše dítě nesmírně cenné.

V neposlední řadě musí mezi vaše priority patřit také výživa vašeho těla pomocí zdravé stravy. Jako novopečená matka zažijete mnoho bezesných nocí, ale nedovolte, aby to ohrozilo vaši výživu. Dbejte na to, abyste jedla výživná a vyvážená jídla, protože ta nejenže ovlivňují kvalitu mateřského mléka, ale dodají vám energii, abyste zvládla všechny maratony s přebalováním. Vaše pohoda je pro vývoj vašeho dítěte zásadní, takže se vykašlete na nezdravé jídlo a vždy se hydratujte. A nečekejte, až pocítíte hlad, abyste se mohla najíst: kojením spálíte dalších 600-700 kcal denně, takže byste stále měla "jíst za dva".

V UNICA se snažíme poskytovat našim pacientům tu nejlepší péči a podporu na jejich cestě za plodností. Ať už zvažujete podstoupit léčbu neplodnosti, nebo jste po ní nedávno zjistili, že jste těhotná, doufáme, že pro vás byl tento článek užitečný a poučný. Pokud máte další otázky nebo potřebujete poradit, neváhejte se na nás obrátit.

Kontaktujte nás

Související články