O nás
Naše kliniky

4. 9. 2022

Co je syndrom polycystických vaječníků?

header-image
header-image

Syndrom polycystických ovarií (PCOS) je aktuální zdravotní stav pozorovaný v těle ženy, který se týká nepravidelné funkce vaječníků. Existují 3 hlavní abnormality, které mohou vést k diagnóze PCOS:
• Chybějící nebo sporadická ovulace vedoucí k nepravidelné menstruaci
• Vysoká hladina androgenních hormonů jako např. testosteron
• Hypertrofie vaječníků a mnoha folikulů obklopujících vajíčko
Polycystické vaječníky obsahují velké množství folikulů o průměru až 8 mm. Ty mohou narušit uvolňování vajíčka a zabránit tak ovulaci vaječníků.
Příčina PCOS je dodnes neznámá. Vědci však našli a popsali mnoho faktorů, které jsou s tímto zdravotním stavem spojeny. PCOS souvisí s vysokými hladinami hormonů, jako je inzulín nebo testosteron, ale zatím není jasné, zda se jedná o přímou souvislost s PCOS.
PCOS je jednou z nejčastějších příčin neplodnosti u žen. Problémem je hormonální nerovnováha, která narušuje ovulaci a znesnadňuje tak otěhotnění.
S léčbou vašeho PCOS vám na klinikách Unica můžeme pomoci. Jako první se soustředíme na menstruační cyklus pacientky a jeho pravidelnost; snažíme se podpořit folikulární genezi a dozrávání vajíček v rámci cyklu. Naši lékaři tak usilují o co možná největší zefektivnění vaší ovulace.
Při léčbě neplodnosti můžeme nejprve přistoupit ke konzervativním metodám, jako je např. inseminace. Tuto metodu je obtížnější aplikovat, nejsou-li ostatní faktory plodnosti ideální.
Pokud tedy inseminace není úspěšná, přikláníme se k IVF cyklu se stimulací vaječníků a oplodněním vajíčka in vitro. Při využití této metody je šance, že vaječníky vyprodukují více vajíček, výrazně vyšší.

Specialisté kliniky Unica nepečují pouze o fyzické zdraví pacientů, ale dbají i na jejich psychickou pohodu. Proto vaší cestě za miminkem vždy napomáhá celý náš specializovaný tým a pečlivě ji sleduje, aby předešel jakýmkoliv komplikacím.
Po otěhotnění se můžete dále PCOS vyhnout udržováním zdravé váhy a správné hladiny cukru v krvi, případně užíváním kyseliny listové.
Rádi kdykoliv zodpovíme vaše dotazy ohledně PCOS a plodnosti obecně. Proto nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.

Kontaktujte nás

Související články

header-image

27. 3. 2024

Přichází jaro – období nových začátků a plodnosti

Jaro je již tradičně symbolem nového začátku. Příroda ožívá a všechno začíná růst a kvést. Stromy se zelenají, květiny vystrkují první poupata a ptáci zpívají, aby přivítali novou sezónu.

header-image

20. 3. 2024

Mimoděložní těhotenství

Každé těhotenství, které se vyvine mimo dělohu, se nazývá mimoděložní těhotenství. K tomu dochází, když se oplodněné vajíčko uhnízdí v oblasti, která není schopna udržet jeho růst.

header-image

13. 3. 2024

Jak vaše strava ovlivňuje vaši plodnost?

Strava a životní styl jsou zásadními prvky pro vaše reprodukční zdraví. Existuje několik životně důležitých živin, které vaši plodnost dokážou podpořit.