O nás
Naše kliniky

11. 11. 2020

Jsme tu, abychom Vám pomohli. Celé Vánoce.

header-image
header-image

Nejprve bychom vám rádi popřáli zdravé a krásné Vánoce roku 2020. Doufáme, že si je i přes stávající situaci naplno užijete!

Také by vás mohlo zajímat, že kliniky Unica zůstávají otevřené po celou dobu vánočních svátků. Pokud jste si tedy Ježíškovi napsali o pozitivní těhotenský test, jsme tu, abychom vám s tím pomohli!

A teď ke skvělým zprávám! COVID-19 má minimálně jeden pozitivní dopad.

Změna našeho životního stylu v průběhu pandemie totiž pomáhá s početím!

Odborníci z International Fertility Alliance (IFA) 22. října oznámili, že od začátku pandemie se míra úspěšnosti početí u některých skupin pacientů podstupujících léčbu IVF zvyšuje o více než 10%. Tyto výsledky byly pozorovány na 2 klinikách reprodukční medicíny UNICA v České republice, které léčily pacienty ze všech koutů Evropy. IFA se proto rozhodla zahájit vědeckou studi, která bude zahrnovat a hodnotit údaje z několika reprodukčních klinik po celé Evropě a měla by tyto rané výsledky potvrdit a analyzovat jejich potenciální příčiny. 

Vedoucí lékaři klinik UNICA, MUDr. Frgala a MUDr. Čepelák, v současné době diskutují o těchto prvních zjištěních a věří, že pokud by tyto výsledky měly být statisticky potvrzeny, lze je vysvětlit změnou životního stylu populace v posledních měsících. Mnoho lidí pracuje z domova, svůj společenský život omezili na minimum, a proto se více věnují svému osobnímu zdraví, posilují imunitu a při léčbě neplodnosti se náležitě zaměřují na každou fázi léčby. "Jsme rádi, že vidíme pozitivní trend v míře úspěšnosti léčby neplodnosti. Zdálo se, že pandemie má zatím pouze negativní dopady, takže je to konečně světlo naděje! Psychologie a celková pohoda jsou klíčem k řešení problémů s plodností. Pokud populace využívá měsíce karantény, domácí kanceláře, omezeného cestování a společenského života k tomu, aby se zaměřila na své osobní zdraví, pohodu a imunitu a pokud dokážeme dlouhodobý pozitivní dopad na plodnost, přineslo by to nové zprávy, naději a motivaci mnoha pacientům v tomto procesu, “říká Michaela Šilhavá, ředitelka kliniky UNICA Praha. 

COVID-19 narušil na jaře mnoha pacientům jejich plánovanou IVF léčbu, protože kliniky musely zpomalit jejich operace. Od té doby však žádné studie neprokázaly nepříznivý účinek tohoto opatření na těhotenství nebo plodnost. Léčba začala znovu a jak se zdá s velkým úspěchem. Tato nová studie by mohla skutečně dokázat, že preventivní opatření v době pandemie a změny životního stylu skutečně měly pozitivní účinek. Prokázaný pozitivní dopad na zdraví měla preventivní opatření proti Covidu v průběhu chřipkové epidemie v Jižní Americe letos v létě. Tato epidemie zde zaznamenala jeden z nejnižších výskytů za mnoho let, protože použití obličejových masek a distanční pravidla pomohly zpomalit mimojiné i šíření viru chřipky.

Veselé Vánoce vám přeje Unica.

Kontaktujte nás

Související články

header-image

11. 4. 2024

Kdo může být dárkyní vajíček?

Darovat vajíčka a pomoci tak neplodnému páru mít miminko je jistě nepředstavitelný pocit. Ne každá žena se ale dárkyní může stát...

header-image

27. 3. 2024

Přichází jaro – období nových začátků a plodnosti

Jaro je již tradičně symbolem nového začátku. Příroda ožívá a všechno začíná růst a kvést. Stromy se zelenají, květiny vystrkují první poupata a ptáci zpívají, aby přivítali novou sezónu.

header-image

20. 3. 2024

Mimoděložní těhotenství

Každé těhotenství, které se vyvine mimo dělohu, se nazývá mimoděložní těhotenství. K tomu dochází, když se oplodněné vajíčko uhnízdí v oblasti, která není schopna udržet jeho růst.