Spermiogram a první kroky při léčbě neplodnosti

header-image
header-image

Čeká vás vyšetření mužské plodnosti a chcete vědět, co všechno obnáší? Prvním a zásadním krokem na začátku každé léčby neplodnosti je vyšetření spermiogramu.

Co je to spermiogram?

Spermiogram je základní způsob měření úrovně mužské plodnosti. Ejakulát je zde vyšetřován pod mikroskopem a lékaři tak sledují převážně počet, tvar a pohyblivost spermií.

Jak vyšetření probíhá?

Ejakulát se odebírá v odběrové místnosti kliniky ideálně po 2 až 5denní sexuální abstinenci. Ve výjimečných případech je možné vzorek přinést z domova. Pacienti se nemusí ničeho bát, odběrové místnosti na klinikách Unica jsou zcela diskrétní a příjemně zařízené.

Kdy je vhodné vyšetření podstoupit?

Nikdy není špatný čas se otestovat a objednat se na preventivní prohlídku. Vyšetření však obzvlášť doporučujeme v případě, snažíte-li se o početí bezúspěšně již 1 rok. Neplodnost párů se přibližně v 50 % případů přisuzuje mužům. Proto je v takovém případě důležité vyšetřit jak ženu, tak i muže. 
Vyšetření spermiogramu můžete podstoupit také po vasektomii, chcete-li naopak početí zabránit a zjistit tak úspěšnost operace.

Jaké hodnoty jsou podle Světové zdravotnické organizace WHO ideální?

pH ≥ 7,2
objem ≥ 1,5 ml
koncentrace ≥15 mil/ml
pohyblivost (progresivní) ≥32%
pohyblivost (celková) ≥40%
morfologie (tvar spermií) ≥ 4%
Pokud jsou vaše hodnoty nižší, nemusí to nutně znamenat, že nejste plodní. I muži se zhoršeným spermiogramem totiž mohou počít dítě. Naši odborníci vám rádi doporučí vhodný postup léčby na základě vašich výsledků.

 
Jaké jsou další možnosti léčby?

 
Pokud jsou hodnoty spermiogramu patologické, přistupujeme k těmto rozšířeným diagnostickým metodám:

Hormonální vyšetření

Genetické vyšetření

Urologické vyšetření

Imunologické vyšetření

Pro ještě přesnější diagnózu je možné na klinikách Unica absolvovat speciální vyšetření Sperm Flow test, tedy vyšetření metodou průtokové cytometrie. Tento test vyhodnotí počet spermií, jejich vitalitu, počet leukocytů, integritu akrozomu spermií a přítomnost intra-akrozomálního proteinu v nich.

Párům také doporučujeme společný vyšetření prekoncepční screening CGT PLUS. CGT neboli Carrier Genetic Testing je pokročilý genetický test. Zjišťuje, zda-li budoucí rodiče nejsou přenašeči určitých genetických mutací, které by mohly způsobit závažné onemocnění jejich dětí.


Chcete zjistit, jak jsou na tom právě vaše spermie? Objednejte se na test plodnosti nyní díky jednoduchému online formuláři zde.

Kontaktujte nás

Související články