O nás
Naše kliniky

19. 1. 2022

OHSS mnoho žen děsí, k panice ale není důvod

header-image
header-image

Častá obava žen, které přemýšlí o IVF léčbě, je riziko ovariálního hyperstimulačního syndromu (OHSS). Už jste o tomto tématu slyšeli, ale stále přesně nevíte, co si pod jeho názvem představit? Nebo syndrom znáte a přemýšlíte, jak se s ním vypořádat? Tento článek by vám na tyto otázky měl odpovědět. 

Co je OHSS? 

Jde o nadměrnou reakci vaječníků na stimulační proces předcházející IVF. Ženy, které se rozhodly pro léčbu s darovanými vajíčky, na tuto problematiku myslet nemusí, jelikož stimulaci podstupuje dárkyně vajíček. Léčba IVF s vlastními oocyty ženy však zahrnuje stimulaci budoucí matky. K OHSS dochází proto, že vaječníky mohou na léky nadále reagovat i poté, co pacientky přestaly léky užívat. Co se ale děje prakticky? 

Příznaky OHSS:

Ve skutečnosti se OHSS projevuje jako pocit tlaku v podbřišku („plnost břicha“). Ten může vzniknout kvůli hromadění tekutiny v břiše. Ačkoli neznáme přesnou příčinu této události, odborníci se domnívají, že spouštěčem může být zvýšení produkce vaskulárního endotelového růstového faktoru vytvořeného žlutým tělískem po odběru oocytů. 

Mírné až středně závažné příznaky mohou zahrnovat bolest břicha a/nebo zvracení, průjem nebo nevolnost, které však obvykle netrvají déle než jeden týden. Závažnější příznaky mohou zahrnovat krevní sraženiny, výrazné zvětšení břicha a/nebo rychlé přibírání na váze. Pokud se u pacientek tyto příznaky objeví, měly by kontaktovat svého lékaře, který problém účinnou léčbou vyřeší. 

Jak častý je OHSS? 

Pokud pacientky dodržují navrhovaná preventivní opatření, existuje jen velmi malé riziko výskytu OHSS. Závažné příznaky se poté vyskytují u méně než 1 % případů. Předcházet výskytu tohoto syndromu můžeme:

- Podáváním správných dávek FSH podle konkrétní situace každé ženy

- Rozhodnutím pro genetické testování

- Odložením následujícího cyklu IVF, dokud nezmizí všechny známky OHSS

Ovlivňuje OHSS šance na otěhotnění? 

Jak vysvětluje doktor Frgala, OHSS již nemá vliv na šanci na početí. Ještě před deseti lety, kdy bylo v případě hyperstimulace potřeba embrya zmrazit, se jednalo o stresující proceduru pro samotná embrya. Procesy kryokonzervace jsou však v dnešní době mnohem šetrnější. V případě výskytu OHSS jej lze provést a transfer tak odložit o jeden až dva měsíce. Není důvod se obávat, že šance na těhotenství budou kvůli tomuto syndromu nižší, když k samotnému přenosu následně opravdu dojde. 

Máte k tématu další dotazy? Neváhejte se obrátit na naše koordinátorky léčby, které vám rády odpoví na všechny vaše otázky. V Unica je totiž naším hlavním úkolem, abyste se během celé své IVF léčby cítili co možná nejklidněji. 

Kontaktujte nás

Související články

header-image

27. 3. 2024

Přichází jaro – období nových začátků a plodnosti

Jaro je již tradičně symbolem nového začátku. Příroda ožívá a všechno začíná růst a kvést. Stromy se zelenají, květiny vystrkují první poupata a ptáci zpívají, aby přivítali novou sezónu.

header-image

20. 3. 2024

Mimoděložní těhotenství

Každé těhotenství, které se vyvine mimo dělohu, se nazývá mimoděložní těhotenství. K tomu dochází, když se oplodněné vajíčko uhnízdí v oblasti, která není schopna udržet jeho růst.

header-image

13. 3. 2024

Jak vaše strava ovlivňuje vaši plodnost?

Strava a životní styl jsou zásadními prvky pro vaše reprodukční zdraví. Existuje několik životně důležitých živin, které vaši plodnost dokážou podpořit.