O nás
Naše kliniky

10. 2. 2021

Nové studie o dárcovství vajíček - i příjemkyně může ovlivnit DNA dítěte

header-image
header-image

"Bojím se, že se mi moje dítě nebude podobat".

Pokud uvažujete o darování vajíček, může toto být jedna z vašich hlavních obav. Nové studie vám však mohou pomoci tento strach překonat. Existují dva hlavní způsoby, jak může příjemkyně darovaného vajíčka ovlivnit genovou expresi svého dítěte. První způsob vyžaduje určité vědecké zázemí a jeho výsledky vás mohou překvapit. Druhý se může zdát zjevnější, ale stále hraje důležitou roli v úspěchu dárcovství vajíček.

 

Epigenetika

Co je epigenetika? Studium změn v genové expresi, které nejsou způsobeny sekvencí DNA.

A jak k těmto změnám dochází? Molekuly v děloze příjemkyně, které mohou zvyšovat nebo snižovat aktivitu genů dítěte, se jmenují microRNA. Jedním z možných způsobů, jak snížit úroveň aktivity, je umlčení genů.

A kdy se tak stane? Nová studie naznačuje, že tento proces může začít ještě před samotnou implantací. To nám říká, že vliv matek může začít velmi brzy v průběhu těhotenství.

Co mohou budoucí matky přesně ovlivnit? Například imunitní systém, metabolismus a kognitivní vývoj dítěte. Váš partner bude zodpovědný za polovinu zděděných vlastností vašeho dítěte a i vy se můžete svou částí podílet na jeho genetickém dědictví.

Životní styl

Souvislost mezi zdravým životním stylem a úspěšným těhotenstvím je nyní již dobře známá. Studie potvrzují, že konzumace vyvážené stravy a vyhýbání se kouření a alkoholu pomáhá oběma partnerům vytvářet optimální prostředí pro jejich dítě.

A to má co dočinění s geny. Představte si, že vaše dítě má predispozice být vysoké kvůli dědičnosti DNA. Ale co když se prostředí dělohy nevyvíjí správně? Pokud genům odpovědným za výšku chybí dostatečná výživa, nemusí se DNA predispozice vůbec uskutečnit.

Zdravý životní styl během početí je nezbytným základem zdravého těhotenství. Osvojit si zdravé návyky už v období před početím je pak ještě užitečnější. V našich blogových článcích se dozvíte více například o potravinách podporujících plodnost: https://www.unica.cz/cs/blog/potraviny-ktere-zvysuji-sanci-na-poceti a seznámíte se se 4 doplňky ke zvýšení plodnosti: https://www.unica.cz/cs/blog/podpora-plodnosti-4-potravinove-doplnky-pro-zvyseni-plodnosti

V Unica víme, že vydat se cestou dárcovství vajíček může být psychicky náročné. 

Genetické procesy, které určující vzhled dítěte, jsou nepředvídatelné i v přirozeném těhotenství. A my doufáme, že vám tento článek pomohl uvědomit si, že existují faktory, které můžete jako matka svého dítěte ovlivnit. 

Tým Unica

Kontaktujte nás

Související články

header-image

24. 4. 2024

Má životní prostředí vliv na vaši plodnost?

Naše zdraví, zejména plodnost, je významně ovlivněno prostředím, ve kterém žijeme. Vystavení určitým faktorům životního prostředí může mít podle stále rozsáhlejšího výzkumu škodlivé důsledky pro naše reprodukční zdraví.

header-image

22. 4. 2024

Více než 30 let podpory neplodnosti - Týden Povědomí o Neplodnosti

Od 21. do 27. dubna si celosvětově připomínáme Týden informovanosti o neplodnosti, který je věnován podpoře soucitu, porozumění a podpoře těch, kteří čelí problémům s početím.

header-image

11. 4. 2024

Kdo může být dárkyní vajíček?

Darovat vajíčka a pomoci tak neplodnému páru mít miminko je jistě nepředstavitelný pocit. Ne každá žena se ale dárkyní může stát...