O nás
Naše kliniky

20. 3. 2024

Mimoděložní těhotenství

header-image
header-image

Co je mimoděložní těhotenství?

Každé těhotenství, které se vyvine mimo dělohu, se nazývá mimoděložní těhotenství. K tomu dochází, když se oplodněné vajíčko uhnízdí v oblasti, která není schopna udržet jeho růst. Většina mimoděložních těhotenství se vyskytuje ve vejcovodu (struktura, která spojuje vaječníky a dělohu). Vzácně se může mimoděložní těhotenství vyvinout v děložním hrdle, břišní dutině nebo vaječníku.

Vzhledem k tomu, že pouze děloha je určena k udržení těhotenství, nelze mimoděložní těhotenství donosit. Navíc mohou být nebezpečná, zejména pokud dojde k prasknutí vejcovodu. To může mít za následek vážné krvácení, infekci a v některých případech může dojít i k úmrtí. To představuje lékařskou pohotovost. Mimoděložní těhotenství vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc.

Jak častá jsou mimoděložní těhotenství?

Přibližně 1 z 50 těhotenství končí jako mimoděložní těhotenství (20 z 1000), tedy asi 2 %. 

Jaké jsou možné příčiny mimoděložního těhotenství?

Ne vždy je zřejmé, co je příčinou mimoděložního těhotenství. S mimoděložním těhotenstvím často souvisí několik různých stavů: - vejcovody jsou zanícené a zjizvené v důsledku prodělaných nemocí, infekcí nebo operací. - hormonální faktory - genetické anomálie - vrozené vady - zdravotní potíže, které mají vliv na tvar a stav reprodukčních orgánů a vejcovodů. Podrobnější informace o konkrétní situaci může poskytnout lékař.

Kdo je ohrožen mimoděložním těhotenstvím?

Určité riziko vzniku mimoděložního těhotenství hrozí všem sexuálně aktivním ženám. Riziko vzniku mimoděložního těhotenství může zvýšit kterýkoli z následujících faktorů: 

věk matky 35 let a více, operace pánve, operace břicha nebo opakované potraty v anamnéze, anamnéza pánevního zánětlivého onemocnění (PID),infekce, která může vytvořit jizvy na vejcovodech, děloze, vaječnících a děložním čípku, endometrióza v anamnéze, operace vejcovodů (včetně podvázání vejcovodů) nebo jiných orgánů v pánevní oblasti, nitroděložní tělísko (IUD) zavedené v době početí, neplodnost v anamnéze, početí, kterému pomohly léky nebo postupy na podporu plodnosti, kouření, předchozí mimoděložní těhotenství, pohlavně přenosné choroby (STD), jako je kapavka nebo chlamydie, v anamnéze, strukturální abnormality vejcovodů, které ztěžují cestu vajíčka.

Je však třeba poznamenat, že téměř 50 % lidí, u nichž dojde k mimoděložnímu těhotenství, nemá žádný z výše uvedených rizikových faktorů.

Jaké jsou příznaky mimoděložního těhotenství?

Časné příznaky mimoděložního těhotenství se mohou dosti podobat běžným těhotenským příznakům. Ženy se však mohou setkat také s následujícími příznaky mimoděložního těhotenství: vaginální krvácení, bolesti v podbřišku, pánvi a dolní části zad, závratě nebo slabost.

Bolest a krvácení, které jsou důsledkem prasknutí vejcovodu, mohou být tak intenzivní, že přispívají k dalším příznakům. Ty mohou spočívat v: mdloby, nízký krevní tlak (hypotenze), bolest ramene, tlak v konečníku, střevní potíže.

Pokud dojde k prasknutí trubice, je pravděpodobné, že se dostaví prudká, silná bolest v podbřišku. V takovém případě se důrazně doporučuje kontaktovat lékaře.

Jak se diagnostikuje mimoděložní těhotenství?

Lékař provede řadu testů, aby zjistil, zda se jedná o mimoděložní těhotenství. Součástí tohoto postupu může být i vyšetření pánve a potvrzení těhotenství. Tyto testy se skládají z: 

testu moči - spočívá v tom, že se moč vymočí na testovací proužek nebo do pohárku a následně se do vzorku moči v ordinaci lékaře namočí testovací proužek,

krevního testu - lékař může provést krevní test, aby zjistil, kolik hormonu lidského choriového gonadotropinu (HCG) se nachází v těle. Pouze během těhotenství organismus produkuje HCG. Vzhledem k tomu, že při uhnízdění oplodněného vajíčka v děloze dochází k rychlému nárůstu hladiny HCG, může nízká hladina HCG znamenat mimoděložní těhotenství.

ultrazvukového vyšetření - pomocí zvukových vln vytváří obraz vnitřní struktury těla. Toto vyšetření lékař využije k určení místa, kde se oplodněné vajíčko uhnízdilo.

Jak se léčí mimoděložní těhotenství?

V závislosti na umístění mimoděložního těhotenství a jeho vývoji jsou k dispozici různé možnosti léčby.

Léky 

Za určitých okolností může lékař doporučit užívání léku zvaného metotrexát, který zabrání vývoji oplodněného vajíčka a ukončí těhotenství. Vejcovody by lék neměl poškodit. Pokud již došlo k prasknutí vejcovodu, nelze tento lék podat.

Operace

Pokud vejcovod již praskl nebo hrozí jeho prasknutí, lékař bude chtít provést operaci k odstranění mimoděložního těhotenství. Jedná se o urgentní zákrok a život zachraňující léčbu. Operace se často provádí laparoskopicky (přes několik malých břišních řezů) v anestezii.

Je možné mimoděložnímu těhotenství zabránit?

Mimoděložnímu těhotenství není možné zabránit. Rizika však lze snížit dodržováním zdravého životního stylu. Ten zahrnuje nekouření, dosažení a udržení zdravé hmotnosti a prevenci jakýchkoli pohlavně přenosných infekcí (STI).

Může těhotenství po mimoděložním těhotenství pokračovat?

Mimoděložní těhotenství bohužel vede k úmrtí plodu, čímž těhotenství končí. Vajíčko nelze přenést do dělohy, jakmile se uhnízdí mimo ni. Zásadní je mimoděložní těhotenství ihned léčit. Může dojít k závažnému vnitřnímu krvácení, pokud vejcovod praskne poté, co se v něm vajíčko uhnízdilo.

Poznámka UNICA: Mimoděložní těhotenství může být nečekané a děsivé. Pravděpodobně prožíváte kolotoč emocí včetně smutku, šoku a úzkosti. Taková událost může způsobit značné trauma, proto pokud prožíváte mimoděložní těhotenství, náš tým lékařů v UNICA je připraven vám pomoci po zdravotní i emocionální stránce. Chápeme, že se jedná o velmi těžké období, ale časem se můžete uzdravit.

Kontaktujte nás

Související články

header-image

24. 4. 2024

Má životní prostředí vliv na vaši plodnost?

Naše zdraví, zejména plodnost, je významně ovlivněno prostředím, ve kterém žijeme. Vystavení určitým faktorům životního prostředí může mít podle stále rozsáhlejšího výzkumu škodlivé důsledky pro naše reprodukční zdraví.

header-image

22. 4. 2024

Více než 30 let podpory neplodnosti - Týden Povědomí o Neplodnosti

Od 21. do 27. dubna si celosvětově připomínáme Týden informovanosti o neplodnosti, který je věnován podpoře soucitu, porozumění a podpoře těch, kteří čelí problémům s početím.

header-image

11. 4. 2024

Kdo může být dárkyní vajíček?

Darovat vajíčka a pomoci tak neplodnému páru mít miminko je jistě nepředstavitelný pocit. Ne každá žena se ale dárkyní může stát...