O nás
Naše kliniky

2. 8. 2021

Mužská neplodnost - čísla a léčba

header-image
header-image

Falešné mýty 

„Neplodnost je pouze ženský problém“. 

„Neplodnost u mužů není tak častá jako u žen“. 

Pravda nebo lež? Odpovíme vám pravidlem 40-40-20. Odborníci na plodnost se shodují, že přibližně u 40 % párů je neplodnost způsobena příčinami, které lze přičíst výhradně ženě. Ve 40 % případů souvisí neplodnost výlučně s mužem a u 20 % párů se jedná o zdravotní problém obou partnerů nebo je neplodnost způsobena vnějšími vlivy. 

Spermiogram 

Vyšetření spermiogramu by mělo být prvním krokem na začátku léčby neplodnosti. Pokud jsou výsledky tohoto vyšetření v normě, můžeme dále pokračovat v analýze lékařských výsledků ženy. 

Kryokonzervace 

Ačkoli tikání biologických hodin u mužů není tak naléhavé jako u žen, kryokonzervace je efektivním řešením, jak zabránit problémům s onemocněním nebo zhoršení spermií po 40. roce věku. To nabývá na důležitosti zejména v době, kdy nové studie potvrzují postupné zhoršování kvality spermií. Máme pro vás ale i dobré zprávy. Kryokonzervace je pro muže mnohem méně invazivní než pro ženy a je také levnější. 

Léčba: prevence 

Faktory, které ovlivňují výsledky spermiogramu, není snadné určit. Reakce každého muže na vnější faktory je odlišná. Nicméně tipy, kterými se řídit, jsou naopak velmi jednoduché. Studie ukazují, že pozitivní vliv na mužskou plodnost má zdravý životní styl. 

Co upřednostňovat? Vitamíny a antioxidanty. 

Čeho se vyvarovat? Kouření, obezity, stresu. 

Být si vědom šíření neplodnosti i mezi muži a pečlivá prevence jsou hlavní body, které vám mohou pomoci splnit si sen o vlastní rodině.

Kontaktujte nás

Související články

header-image

27. 3. 2024

Přichází jaro – období nových začátků a plodnosti

Jaro je již tradičně symbolem nového začátku. Příroda ožívá a všechno začíná růst a kvést. Stromy se zelenají, květiny vystrkují první poupata a ptáci zpívají, aby přivítali novou sezónu.

header-image

20. 3. 2024

Mimoděložní těhotenství

Každé těhotenství, které se vyvine mimo dělohu, se nazývá mimoděložní těhotenství. K tomu dochází, když se oplodněné vajíčko uhnízdí v oblasti, která není schopna udržet jeho růst.

header-image

13. 3. 2024

Jak vaše strava ovlivňuje vaši plodnost?

Strava a životní styl jsou zásadními prvky pro vaše reprodukční zdraví. Existuje několik životně důležitých živin, které vaši plodnost dokážou podpořit.