O nás
Naše kliniky

14. 4. 2022

Pojďme si popovídat o vajíčcích. A nemyslíme jen ty velikonoční!

header-image
header-image

Dokážete si vůbec představit Velikonoce bez vajíček? Tento tradiční symbol k svátkům jara neodmyslitelně patří, a to nejen ve formě malované velikonoční kraslice. Vejce samo o sobě vždy symbolizovalo plodnost, hojnost a životní sílu. Znamenalo počátek nového života a naději do budoucna. A není tomu jinak ani při zrození lidského života. Ať už tento zázrak vznikne přirozenou cestou nebo v laboratoři, na samotném začátku je vždy oplodněné vajíčko. Tato pohlavní buňka je zajímavější, než se na první pohled může zdát.

Věděli jste, že:

1. Vajíčko je větší, než si myslíte 

Většinu buněk nelze lidským okem vidět a k jejich pozorování potřebujeme mikroskop. Vajíčko je ale výjimkou. Je to největší buňka v lidském těle a lze ji vidět i bez mikroskopu. Ve srovnání s ostatními lidskými buňkami jsou doslova obrovské a měří v průměru stejně jako šířka lidského vlasu. 

2. Každá žena se narodí se všemi svými vajíčky 

Po narození má každá žena v těle až sedm milionů vajíček. Během života v jejím těle již žádná nová vajíčka nevznikají. Postupně se uvolňují během menstruace v plodné fázi života ženy a jejich počet se tak s věkem postupně snižuje. 

3. Vajíčka zrají dlouhé roky 

Na rozdíl od jiných buněk v lidském těle trvá vajíčkům roky, než „dospějí“. Dlouhou dobu tráví uvnitř vaječníků v nezralém stavu a dozrávají těsně předtím, než jsou uvolněny během procesu ovulace. 

 

Zdravá vajíčka jsou jednoznačně základem pro každé úspěšné těhotenství. Proto jim na klinikách Unica věnujeme tu nejlepší možnou péči. Věděli jste, že svoji plodnost můžete výrazně prodloužit zmrazením vajíček? Chcete-li si své rodičovství do budoucna pojistit, neváhejte nás kontaktovat. 

Veselé Velikonoce přeje tým Unica

Kontaktujte nás

Související články

header-image

27. 3. 2024

Přichází jaro – období nových začátků a plodnosti

Jaro je již tradičně symbolem nového začátku. Příroda ožívá a všechno začíná růst a kvést. Stromy se zelenají, květiny vystrkují první poupata a ptáci zpívají, aby přivítali novou sezónu.

header-image

20. 3. 2024

Mimoděložní těhotenství

Každé těhotenství, které se vyvine mimo dělohu, se nazývá mimoděložní těhotenství. K tomu dochází, když se oplodněné vajíčko uhnízdí v oblasti, která není schopna udržet jeho růst.

header-image

13. 3. 2024

Jak vaše strava ovlivňuje vaši plodnost?

Strava a životní styl jsou zásadními prvky pro vaše reprodukční zdraví. Existuje několik životně důležitých živin, které vaši plodnost dokážou podpořit.