O nás
Naše kliniky

28. 6. 2022

Červen jako měsíc reprodukčního zdraví

header-image
header-image

Měsíc červen byl Světovou zdravotnickou organizací (WHO) vyhlášen za měsíc reprodukčního zdraví. V tomto letním období má veřejnost možnost se dozvědět víc o tom, že některé páry mají cestu k miminku těžší než ostatní. Panuje totiž představa, že neplodnost se týká jen nízkého procenta naší populace. Právě WHO však upozorňuje na fakt, že celosvětově se s problémy s početím potýká až 48 milionů párů. 

Možná jste vy sami ve stejné situaci nebo ve svém okolí máte pár, který se o miminko zatím bezúspěšně snaží. Všichni, které postihla neplodnost, se snaží odhalit příčinu, proč se zrovna oni nemohou dočkat pozitivního těhotenského testu. Důvodů přitom může být hned několik. Ve třetině případů se jedná o problém na straně ženy, v druhé třetině na straně muže a v posledních třetině případů se jedná o kombinaci problémů obou v páru nebo má neplodnost jinou neznámou příčinu.

Ať už je důvodem problémů s početím cokoliv, čas je při léčbě neplodnosti to nejcennější. Plodnost žen i můžu s přibývajícím věkem klesá. Nevyplatí se tedy strkat hlavu do písku a doufat, že se problém vyřeší sám. Mnoho pacientů, kteří dnes podstupují léčbu neplodnosti, vám potvrdí, že litují času, který před zahájením této léčby promarnili. Včasná návštěva odborníka na reprodukční medicínu vám nejen zajistí ty nejlepší šance na úspěšnou léčbu. Mnohdy právě díky správné diagnóze zjistíte, že se roky trápíte s problémem, který má snadnější řešení, než jste si představovali. 

Prvním krokem k rodičovství může být jednoduchý test plodnosti, který vám napoví, jak snadné nebo naopak složité pro vás bude založit vlastní rodinu. U žen se jedná o vyšetření měřící hladinu AMH a diagnostiku velikosti ovariální rezervy, tedy zjištění počtu vajíček ve vejcovodu. Muže čeká vyšetření spermiogramu, ze kterého dokážeme vyčíst počet, tvar a pohyblivost spermií. 

Ať už bude výsledek vašeho testu plodnosti jakýkoliv, tým kliniky Unica je tu proto, aby vám poradil ten nejlepší postup právě pro vás. V případě dobrých výsledků vám pomůžeme připravit se na vaši budoucí rodinu například tím, že si svá zdravá vajíčka a spermie budete moci nechat bezpečně zmrazit a uchovat pro pozdější použití. I tehdy, ukáže-li váš test nepříznivý výsledek, najdeme společně řešení, díky kterému se i vy dočkáte vytouženého miminka. 

Není snad měsíc reprodukčního zdraví ideální čas na to si svoji plodnost ověřit? Kontaktujte nás a objednejte se ještě dnes na vyšetření do reprodukčních klinik Unica.

Kontaktujte nás

Související články

header-image

22. 4. 2024

Více než 30 let podpory neplodnosti - Týden Povědomí o Neplodnosti

Od 21. do 27. dubna si celosvětově připomínáme Týden informovanosti o neplodnosti, který je věnován podpoře soucitu, porozumění a podpoře těch, kteří čelí problémům s početím.

header-image

11. 4. 2024

Kdo může být dárkyní vajíček?

Darovat vajíčka a pomoci tak neplodnému páru mít miminko je jistě nepředstavitelný pocit. Ne každá žena se ale dárkyní může stát...

header-image

27. 3. 2024

Přichází jaro – období nových začátků a plodnosti

Jaro je již tradičně symbolem nového začátku. Příroda ožívá a všechno začíná růst a kvést. Stromy se zelenají, květiny vystrkují první poupata a ptáci zpívají, aby přivítali novou sezónu.