O nás
Naše kliniky

10. 9. 2023

Mezinárodní den povědomí o gynekologii

header-image
header-image

Dne 10. září si každý rok připomínáme Mezinárodní den povědomí o gynekologii. O vyhlášení tohoto dne se zasloužila Kath Mazzella, pacientka, které se podařilo překonat onemocnění rakoviny vulvy. Její poslání je stejně inspirativní jako ušlechtilé: postupně změnit vnímání celosvětového kontextu gynekologického a sexuálního zdraví a zajistit tak, aby ženy nejen přežívaly, ale také dál prospívaly.

Ženy se stydí mluvit o svém intimním zdraví

Stojí za to zmínit, jak se tato pozoruhodná myšlenka stala skutečností. Po své operaci si Kath začala všímat, že se ženy zdráhají diskutovat o svém intimním zdraví. To však mnoho z nich vede k tomu, že poté trpí v osamělosti. 

Odhodlaná přerušit tento cyklus, Kath zvolila originální přístup: rozhodla se otisknout inzerát v místním časopise pro ženy, ve kterém statečně sdílela své vlastní zkušenosti s nemocí.

Tento malý, ale odvážný krok správným směrem otevřel dveře komunitě žen, které čelily podobným výzvám, a umožnil jim spojit se. Nakonec se Kathina myšlenka vyvinula do dobrovolnické, neziskové organizace věnované ženskému zdraví. Mezinárodní den povědomí o gynekologii je důkazem síly vize jednoho člověka a síly komunity, kterou spojuje společný cíl.

V dnešním světě slouží také jako silná připomínka, že ani nejcitlivější témata, jako je např. neplodnost, by nikdy neměla být zahalena mlčením, ale naopak, měla by se setkat s otevřeností, empatií a podporou.

Zdraví by mělo být na prvním místě

Na počest tohoto mimořádného projektu, jakým Mezinárodní den povědomí o gynekologii je, bychom rádi věnovali tento článek tématu, které je blízké srdci každé ženy: důležitosti pravidelných návštěv u gynekologa.

V dnešní době je příliš snadné zanedbávat své zdraví. Nesmíme však zapomenout, že preventivní kontroly slouží jako kompas, který nám pomáhá zůstat na správné cestě k dobrému zdraví.

Často se objevuje otázka: jak vybrat správného gynekologa? Odpověď není vždy jednoduchá. Je třeba mít na paměti, že gynekolog se stává naším důvěrným partnerem ve všech záležitostech týkajících se intimního zdraví. Musíme tedy hledat někoho, kdo má nejen mnoho zkušeností ve svém oboru, ale jeho péče a přístup v nás vzbuzuje plnou důvěru.

V situacích, kdy se setkáme s neplodností a čelíme obavám, které přesahují obor gynekologie, je na místě se obrátit přímo na kliniku reprodukční medicíny.

Když to nejde přirozenou cestou...

Ujišťujeme vás, že UNICA je v případě otázek souvisejících s vaší plodností a reprodukčním zdravím bezpečnou volbou. Součástí našeho týmu jsou odborníci specializovaní na léčbu neplodnosti. Mají nejen odborné lékařské znalosti, ale také dostatek zkušeností, aby s pacienty dokázali řešit široké spektrum problémů. 

V UNICA víme, že úspěch každého léčebného postupu závisí na přesné diagnóze, a proto poskytujeme podrobnou diagnostiku plodnosti jak pro ženy, tak pro muže.


Naší hlavní prioritou je vaše zdraví. Proto děláme maximum pro to, aby zkušenost našich pacientů byla co nejpohodlnější a co nejvíce informativní. Jsme zde, abychom vám poskytli nejen špičkovou lékařskou péči, ale také potřebný soucit a jistotu, že se váš sen o vlastní rodině stane skutečností.

Kontaktujte nás

Související články

header-image

24. 4. 2024

Má životní prostředí vliv na vaši plodnost?

Naše zdraví, zejména plodnost, je významně ovlivněno prostředím, ve kterém žijeme. Vystavení určitým faktorům životního prostředí může mít podle stále rozsáhlejšího výzkumu škodlivé důsledky pro naše reprodukční zdraví.

header-image

22. 4. 2024

Více než 30 let podpory neplodnosti - Týden Povědomí o Neplodnosti

Od 21. do 27. dubna si celosvětově připomínáme Týden informovanosti o neplodnosti, který je věnován podpoře soucitu, porozumění a podpoře těch, kteří čelí problémům s početím.

header-image

11. 4. 2024

Kdo může být dárkyní vajíček?

Darovat vajíčka a pomoci tak neplodnému páru mít miminko je jistě nepředstavitelný pocit. Ne každá žena se ale dárkyní může stát...