O nás
Naše kliniky

12. 11. 2021

Jaký vliv má technologie asistované reprodukce na geny vašeho miminka?

header-image
header-image

Nedávné studie ukázaly, že technologie asistované reprodukce zanechávají na budoucím dítěti genetické stopy, které jsou ale pouze dočasné. 

Murdoch Children's Research Institute provedl v letech 2016 a 2017 výzkum, který ukázal, že procesy, ke kterým dochází během stimulace vaječníků, manipulace s embryem a použití hormonů v průběhu léčby, mohou ovlivnit epigenetiku dítěte. Podle slovníku Cambridge je epigenetika odvětví genetiky, které studuje chemické reakce, které zapínají a vypínají geny. 

Tyto účinky jsou však dočasné a v dospělosti vymizí. Další faktory, které mohou ovlivnit epigenetiku budoucího dítěte, je např. strava. 

Jaký byl účel této studie? 

Studie měla za cíl zjistit, zda technologie asistované reprodukce může nějak ovlivnit děti díky ní narozené. Výsledky vědců naštěstí nejsou nijak alarmující, protože genetické znaky zmizí, jakmile dítě vyroste. 

Jak byla studie provedena? 

Vědci vytvořili dvě skupiny. První z nich byla složena ze 158 lidí narozených díky asistované reprodukci a ve věku od 22 do 35 let. Druhou skupinu tvořilo 75 lidí počatých přirozeně. Studie byla specifická tím, že byla provedena na stejných osobách při narození i v jejich dospělosti. Tato informace je zcela zásadní. Starší studie totiž ukázaly určité genetické změny u dětí, ale nikdy je znovu nezkoumaly v jejich dospělém věku. 

Proč je tato studie důležitá? 

Studie ukazuje, že technologie asistované reprodukce je pro genetiku dítěte téměř neškodná. Vědci zdůrazňují skutečnost, že okolní prostředí má na zdraví dítěte výraznější dopad. Proto se budoucí rodiče podstupující asistovanou reprodukci musí o své zdraví a tělo starat. 

 

Tým kliniky Unica je vám vždy k dispozici, aby vám pomohl a provedl vás jakoukoliv částí léčby a splnil tak váš sen o vlastním miminku!

Kontaktujte nás

Související články

header-image

27. 3. 2024

Přichází jaro – období nových začátků a plodnosti

Jaro je již tradičně symbolem nového začátku. Příroda ožívá a všechno začíná růst a kvést. Stromy se zelenají, květiny vystrkují první poupata a ptáci zpívají, aby přivítali novou sezónu.

header-image

20. 3. 2024

Mimoděložní těhotenství

Každé těhotenství, které se vyvine mimo dělohu, se nazývá mimoděložní těhotenství. K tomu dochází, když se oplodněné vajíčko uhnízdí v oblasti, která není schopna udržet jeho růst.

header-image

13. 3. 2024

Jak vaše strava ovlivňuje vaši plodnost?

Strava a životní styl jsou zásadními prvky pro vaše reprodukční zdraví. Existuje několik životně důležitých živin, které vaši plodnost dokážou podpořit.