O nás
Naše kliniky

19. 7. 2022

Embryotransfer: je vhodnější 3. nebo 5. den?

header-image
header-image

Na klinice Unica se vždy snažíme, aby cesta páru za vytouženým miminkem byla co nejméně stresující. Naše koordinátorky proto věnují mnoho úsilí a času k řešení dotazů a přirozených obav našich pacientů. Jedna z často kladených otázek je i tématem tohoto blogového článku: Jaký je nejlepší den pro přenos embrya – 3. nebo 5.? A proč? Pokusíme se toto téma objasnit skrze poznatky MUDr. Tomáše Frgaly, specialisty v oboru reprodukční medicíny. 

V první řadě je nutné říci, že na výše uvedenou otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Vše závisí na posouzení individuálního případu. Každý pár má své specifické potřeby a vyžaduje tak odlišný přístup. Přenos embrya je možný 3. i 5. den a obě varianty řešení jsou po celém světě uplatňovány. Mnoho embryologů, kteří využívají časosběrné metody, uvádí, že již 3. den jsou schopni rozlišit embrya s dobrým potenciálem. Při větším počtu embryí však může být řada z nich po 3 dnech velmi podobná a jejich kvalitu je tak složitější rozeznat. 

V Unice proto obecně preferujeme přenos embryí až 5. den. Během prvních 3 dnů vývoje embryo prochází procesem raného dělení buněk. V tomto bodě závisí vhodnost embrya převážně na kvalitě oocytů a je ještě brzy na to, aby se potenciál genomu z obou gamet (oocytů a spermií) skutečně projevil. Při větším počtu embryí může být řada z nich po 3 dnech kultivace téměř srovnatelná. V tuto chvíli je pak těžké určit, které z nich je skutečně to nejslibnější. Jednoduše řečeno, je lepší nechat embrya, aby sama ukázala svůj potenciál a pečlivě pozorovat, která jsou schopna přejít do stadia blastocysty (5. den kultivace). 

Prodloužení kultivace nám rovněž dává šanci podrobit embryo genetickému testování, které je pomocí současných technik možno provést až v určité fázi vývoje (expandované blastocysty, hatchující blastocysty), tedy nejdříve onen 5. den. 

Kultivace embryí in vitro je ve své podstatě proces výběru. Vývoj každého embrya je průběžně vyhodnocován a nakonec je rozhodnuto, které z nich má největší šanci být úspěšně implantováno. Na naší klinice jsme si jisti, že náš odborný tým lékařů dokáže nejlépe posoudit, která embrya vybrat a kdy je nejlepší čas pro transfer. Pokud máte v této oblasti stále pochybnosti, neváhejte se obrátit na naše koordinátorky, které vám rády zodpoví veškeré vaše dotazy.

Kontaktujte nás

Související články

header-image

24. 4. 2024

Má životní prostředí vliv na vaši plodnost?

Naše zdraví, zejména plodnost, je významně ovlivněno prostředím, ve kterém žijeme. Vystavení určitým faktorům životního prostředí může mít podle stále rozsáhlejšího výzkumu škodlivé důsledky pro naše reprodukční zdraví.

header-image

22. 4. 2024

Více než 30 let podpory neplodnosti - Týden Povědomí o Neplodnosti

Od 21. do 27. dubna si celosvětově připomínáme Týden informovanosti o neplodnosti, který je věnován podpoře soucitu, porozumění a podpoře těch, kteří čelí problémům s početím.

header-image

11. 4. 2024

Kdo může být dárkyní vajíček?

Darovat vajíčka a pomoci tak neplodnému páru mít miminko je jistě nepředstavitelný pocit. Ne každá žena se ale dárkyní může stát...