Embryotransfer: je vhodnější 3. nebo 5. den?

header-image
header-image

Na klinice Unica se vždy snažíme, aby cesta páru za vytouženým miminkem byla co nejméně stresující. Naše koordinátorky proto věnují mnoho úsilí a času k řešení dotazů a přirozených obav našich pacientů. Jedna z často kladených otázek je i tématem tohoto blogového článku: Jaký je nejlepší den pro přenos embrya – 3. nebo 5.? A proč? Pokusíme se toto téma objasnit skrze poznatky MUDr. Tomáše Frgaly, specialisty v oboru reprodukční medicíny. 

V první řadě je nutné říci, že na výše uvedenou otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Vše závisí na posouzení individuálního případu. Každý pár má své specifické potřeby a vyžaduje tak odlišný přístup. Přenos embrya je možný 3. i 5. den a obě varianty řešení jsou po celém světě uplatňovány. Mnoho embryologů, kteří využívají časosběrné metody, uvádí, že již 3. den jsou schopni rozlišit embrya s dobrým potenciálem. Při větším počtu embryí však může být řada z nich po 3 dnech velmi podobná a jejich kvalitu je tak složitější rozeznat. 

V Unice proto obecně preferujeme přenos embryí až 5. den. Během prvních 3 dnů vývoje embryo prochází procesem raného dělení buněk. V tomto bodě závisí vhodnost embrya převážně na kvalitě oocytů a je ještě brzy na to, aby se potenciál genomu z obou gamet (oocytů a spermií) skutečně projevil. Při větším počtu embryí může být řada z nich po 3 dnech kultivace téměř srovnatelná. V tuto chvíli je pak těžké určit, které z nich je skutečně to nejslibnější. Jednoduše řečeno, je lepší nechat embrya, aby sama ukázala svůj potenciál a pečlivě pozorovat, která jsou schopna přejít do stadia blastocysty (5. den kultivace). 

Prodloužení kultivace nám rovněž dává šanci podrobit embryo genetickému testování, které je pomocí současných technik možno provést až v určité fázi vývoje (expandované blastocysty, hatchující blastocysty), tedy nejdříve onen 5. den. 

Kultivace embryí in vitro je ve své podstatě proces výběru. Vývoj každého embrya je průběžně vyhodnocován a nakonec je rozhodnuto, které z nich má největší šanci být úspěšně implantováno. Na naší klinice jsme si jisti, že náš odborný tým lékařů dokáže nejlépe posoudit, která embrya vybrat a kdy je nejlepší čas pro transfer. Pokud máte v této oblasti stále pochybnosti, neváhejte se obrátit na naše koordinátorky, které vám rády zodpoví veškeré vaše dotazy.

Kontaktujte nás

Související články