O nás
Naše kliniky

25. 1. 2023

Leden je měsícem boje proti rakovině děložního čípku

header-image
header-image

První měsíc v roce byl mezinárodně vyhlášen jako měsíc, ve kterém se snažíme zvýšit povědomí o boji s rakovinou děložního čípku u žen. Slouží jako připomínka toho, jak důležité jsou pravidelné kontroly cytologie a očkování proti HPV virům, které slouží jako prevence tohoto typu rakoviny. Věděli jste ale, že rakovina děložního čípku může mít vliv také na plodnost?

Rakovina děložního čípku postihuje děložní čípek, tedy spodní část dělohy, která se připojuje k pochvě. Obvykle je způsobena lidským papilomavirem (HPV), což je sexuálně přenosná infekce. Existuje mnoho různých typů HPV a většina lidí v určité fázi svého života nějakým typem HPV onemocní. Ve většině případů je tělo schopno infekci odstranit samo, v některých případech však může vést k rozvoji rakoviny.

Jedním ze způsobů, jak může rakovina děložního čípku ovlivnit plodnost, je způsobení jizev, poškození děložního čípku nebo okolních tkání. Pro spermie tak může být těžší dosáhnout vajíčka, což má za následek problémy s plodností. Také léčba, která je v případě tohoto druhu rakoviny u pacientek používána, může jejich plodnost ovlivnit. Chirurgie, chemoterapie a ozařování mohou potenciálně poškodit ženský reprodukční systém a vést k problémům s plodností.

Naštěstí však existují možnosti i pro pacientky, které bojují s neplodností právě kvůli rakovině děložního čípku. UNICA patří mezi nejúspěšnější kliniky, které pomáhají pacientkám úspěšně a hlavně důsledně překonávat jejich problémy s plodností. Nabízíme širokou škálu ošetření, včetně mimotělního oplodnění (IVF), které párům pomáhá dosáhnout jejich snu o založení rodiny.

Nejlépe však svoji plodnost ochráníte samotnou prevencí rakoviny děložního čípku. Proto nezapomínejte na pravidelné gynekologické kontroly zahrnující cytologické stěry. Pokud máte o svou plodnost obavy nebo vám v nedávné době byla diagnostikována rakovina děložního čípku, promluvte si se svým lékařem nebo specialistou na plodnost a zjistěte více o svých možnostech.

Kontaktujte nás

Související články

header-image

24. 4. 2024

Má životní prostředí vliv na vaši plodnost?

Naše zdraví, zejména plodnost, je významně ovlivněno prostředím, ve kterém žijeme. Vystavení určitým faktorům životního prostředí může mít podle stále rozsáhlejšího výzkumu škodlivé důsledky pro naše reprodukční zdraví.

header-image

22. 4. 2024

Více než 30 let podpory neplodnosti - Týden Povědomí o Neplodnosti

Od 21. do 27. dubna si celosvětově připomínáme Týden informovanosti o neplodnosti, který je věnován podpoře soucitu, porozumění a podpoře těch, kteří čelí problémům s početím.

header-image

11. 4. 2024

Kdo může být dárkyní vajíček?

Darovat vajíčka a pomoci tak neplodnému páru mít miminko je jistě nepředstavitelný pocit. Ne každá žena se ale dárkyní může stát...