O nás
Naše kliniky

8. 12. 2022

Nový objev českých vědců: Tento protein na vajíčku má zásadní roli při oplodnění

header-image
header-image

V léčbě a výzkumu neplodnosti je pořád co objevovat a my se stále dozvídáme víc a víc. Nedávný objev týmu pod vedením české vědkyně Kateřiny Komrskové z Biotechnologického ústavu AV a Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy však pro nás byl velkým překvapením. Odhalil totiž nový protein nacházející se na povrchu vajíčka, který má zásadní roli při oplodnění, konkrétně při průniku spermií. Tento tým zároveň vyvinul buněčné kultury pro tvorbu těchto proteinů, které by v budoucnu mohly pozitivně ovlivnit diagnostiku i léčbu neplodnosti.

Tomuto převratnému objevu předcházelo 18 let výzkumu, na kterém spolupracovalo několik států včetně Velké Británie, USA nebo třeba Japonska.

„Snaha reprodukčních biologů tento protein objevit byla obrovská, protože to dále umožňuje bližší pochopení celého procesu. Nejenom vazby spermie na vajíčko, ale také fúze spermie do vajíčka,“ sdělila Komrsková. Existuje naděje, že tento objev by tak do budoucna mohl vylepšit metodiku asistované reprodukce.

„Určitě může pomoct jednak v diagnostice, protože stále máme velké procento případů, u kterých vlastně nevíme, proč metodika nefunguje. Samozřejmě velká pomoc pro nás je selekce spermií, kdy můžeme vybrat přímo spermie, u kterých víme, že obsahují proteiny, jež jsou potřeba pro to, aby fúze spermie s vajíčkem proběhla a tyto spermie pak použít při našich metodách asistované reprodukce,“ popisuje klinický embryolog Pavel Koubek.

Výzkum by podle Komrskové mohl vést k vylepšení léčby neplodnosti i dalšímu vývoji antikoncepčních prostředků. Její tým se nyní zabývá zkoumáním proteinů, které by mohly být zásadní pro vznik života.

„Kdyby došlo k jakémukoliv zlepšení, co se týče výběru spermií a procentuálnímu navýšení úspěšného početí, tak by to byl obrovský úspěch,“ dodává Kateřina Komrsková.

I my v Unica máme z těchto objevů obrovskou radost! Díky nim dokážeme ještě lépe pochopit diagnózy našich pacientů a přizpůsobit jim i další způsob léčby. Pevně věříme, že se výsledky výzkumu co možná nejdříve promítnou i v praxi a my budeme brzy schopni pomoci ještě více rodinám k jejich vytouženému miminku.

Kontaktujte nás

Související články

header-image

11. 4. 2024

Kdo může být dárkyní vajíček?

Darovat vajíčka a pomoci tak neplodnému páru mít miminko je jistě nepředstavitelný pocit. Ne každá žena se ale dárkyní může stát...

header-image

27. 3. 2024

Přichází jaro – období nových začátků a plodnosti

Jaro je již tradičně symbolem nového začátku. Příroda ožívá a všechno začíná růst a kvést. Stromy se zelenají, květiny vystrkují první poupata a ptáci zpívají, aby přivítali novou sezónu.

header-image

20. 3. 2024

Mimoděložní těhotenství

Každé těhotenství, které se vyvine mimo dělohu, se nazývá mimoděložní těhotenství. K tomu dochází, když se oplodněné vajíčko uhnízdí v oblasti, která není schopna udržet jeho růst.