Dokážeme pravidelným pohybem bojovat proti neplodnosti?

header-image
header-image

Pohyb má na lidské zdraví pozitivní vliv. To stejné platí i pro plodnost. Proto bychom se všichni měli snažit o své tělo pečovat, i když to pro každého z nás může znamenat něco jiného. 

Každé tělo je originál, proto neexistuje univerzální návod na zlepšení vašeho zdraví. Především je ale důležité své tělo poslouchat a nepřekračovat jeho limity. Co pro jednoho může být zdravý pohyb, je pro druhého příliš snadné nebo naopak příliš náročné až nebezpečné. 

Jak nám může sportování pomoci při boji s neplodností?

Kvalita spermií
Jedním z pozitivních vlivů pohybu na plodnost je zlepšení kvality spermií. Pravidelný pohyb může pomoci snížit počet abnormálních spermií a zlepšit pohyblivost těch zdravých.

Hormonální rovnováha
Sport nám může pomoci s udržení zdravé hormonální rovnováhy. U mužů se při pohybu většinou zvyšuje hladina testosteronu, což pozitivně ovlivňuje kvalitu spermií. U žen pohyb pomáhá udržet zdravou hladinu estrogenu a progesteronu, což opět může mít pozitivní vliv na plodnost.

Zdraví obecně
Pravidelný pohyb zlepšuje naše celkové zdraví. Sportování totiž dokáže snížit riziko zdravotních problémů, které by v konečném důsledku mohly plodnost negativně ovlivnit. V tomto případě mluvíme např. o obezitě, cukrovce nebo vysokém krevním tlaku.

Psychické zdraví
Psychika se na našem celkovém zdravotním stavu výrazně podílí. Stres a úzkost při snaze o početí rozhodně nepomáhají. Proto se pravidelný pohyb doporučuje také lidem, které trápí různé psychické problémy nebo právě stres z neplodnosti.

I u sportu je však důležité myslet na pravidlo „všeho s mírou“. Příliš intenzivní zátěž může na lidské tělo mít naopak devastující efekt.

Některé druhy sportu s ohledem na plodnost mohou škodit

Mezi takové aktivity patří například cyklistika a sporty, při jejichž provozování se hodně sedí. Různé zdravotní problémy se dostavují převážně u vrcholových sportovců. 

V některých případech jsou spojené i s dopingem a užíváním anabolik. Ta jsou svým složením velice podobná hlavnímu mužskému hormonu testosteronu a skutečně tak podporují růst svalové hmoty. Současně však s jejich užíváním roste riziko impotence. Organismus při jejich užívání chybně analyzuje přítomnost anabolik v těle jako zvýšení hladiny testosteronu a brzdí jeho přirozenou tvorbu.

Chcete vědět, jak zařadit pravidelný pohyb do svého života? 

Zajímá vás, jaký sport pro vás bude nejvhodnější?

Obraťte se na odborníky holistické medicíny na klinikách Unica. Rádi vám poradí, jak můžete svoji snahu o miminko sportem podpořit. 

Kontaktujte nás

Související články