O nás
Naše kliniky

13. 7. 2020

Stav spermií je špatný, částečné řešení však existuje

header-image
header-image

Na kongresu Evropské společnosti reprodukční medicíny (ESHRE) byla již v roce 2005 zveřejněna studie s neradostným výsledkem ukazujícím, že pokud se nezpomalí tempo zhoršování kvality spermií u bílých mužů, do 50 let už nebude plodný žádný z nich. „U párů, které se na naší klinice léčí pro neplodnost, je v 75 % případů skutečně přítomen mužský faktor. Samozřejmě i v kombinaci s jinými faktory na straně žen,“ potvrzuje nepříznivý stav prof. MUDr. Zdeněk Malý, CSc., přednosta brněnského institutu reprodukční medicíny Unica. Dodává však, že odborníci dokážou tento problém částečně řešit.

 

„Bohužel, současná medicína prozatím nenašla způsob, jak zlepšit kvalitu spermií. Na trhu a především na internetu jsou sice k dispozici různé preparáty a potravinové doplňky, které slibují nápravu, doposud však žádná seriózní vědecká studie jejich účinnost nepotvrdila,“ vysvětluje profesor Malý.

Zmiňuje rovněž nejnovější studii amerických univerzit prezentovanou letos na jaře na společné konferenci Americké a Evropské společnosti reprodukční medicíny (ASRM a ESHRE). Podle ní mohou mít i zdraví muži (tzv. normospermici) až 30 % spermií geneticky defektních.

„Kvalita spermií je ovlivňována mnoha faktory. Na vině může být stres, potraviny s obsahem konzervantů a dalších škodlivých látek, spousta mužů také pije vodu z plastových lahví – v posledních letech se zjistilo, že se z plastů uvolňují látky, které negativně ovlivňují vývoj spermií. Je také zajímavé, že špatná kvalita spermií trápí především muže v rozvinuté bílé populaci, zatímco ve třetím světě řeší opačný problém, tedy nadměrnou reprodukci,“ podotýká prof. Malý.

„Protože moderní medicína neumí prozatím nekvalitní produkci spermií účinně léčit, soustředíme se v asistované reprodukci alespoň na vypracování metod, které by umožnily poznat a vybrat skutečně zdravé spermie. V současnosti existují dvě metody speciální selekce spermií, PICSI a IMSI,“ doplňuje profesor Malý.

PICSI metoda využívá faktu, že obal ženského vajíčka obsahuje kyselinu hyaluronovou a hlavičky zdravých spermií zase receptor pro tuto kyselinu. Při PICSI se proto tato chemická látka používá jako „magnet na spermie“. Ta, která je kyselinou hyaluronovou přitahována, je s největší pravděpodobností zdravá. IMSI zase využívá speciální mikroskop, který spermie zvětší až 6000krát a odborníci tak mohou vybrat ty nejlepší na základě jejich vzhledu.

„Ačkoliv pomocí těchto metod dosahujeme velmi dobrých výsledků, stále nemáme 100 % jistotu, že vybrané spermie budou skutečně zdravé. Protože je však prokázáno, že se kvalita spermií snižuje s věkem, může být vhodnou prevencí kryokonzervace spermií, ideálně mezi dvacátým a třicátým rokem. Nejnovější postupy zaručují, že po rozmražení zůstává přes 90 % spermií v nezměněné kvalitě. Není to samozřejmě ideální řešení, ale v tuto chvíli žádné ideální řešení neexistuje, takže je třeba využít toho, čeho už vědci a lékaři v tomto oboru dosáhli,“ uzavírá profesor Malý.

Institut reprodukční medicíny Unica byl založen v roce 1994 a byl první klinikou umělého oplodnění v ČR. Přednosta Unicy prof. MUDr. Zdeněk Malý, CSc. byl součástí týmu profesora Pilky, který v roce 1982 přivedl na svět první dítě „ze zkumavky“ v bývalém Československu a tehdejším východním bloku. Později působil jako přednosta Porodnicko-gynekologické kliniky Fakultní nemocnice Brno. Dlouhodobě spolupracuje i s dalšími evropskými instituty, jejichž pacientky se jezdí do Unicy léčit. Je považován za jednu z největších kapacit v oboru reprodukční medicíny v ČR. 

Kontaktujte nás

Související články

header-image

27. 3. 2024

Přichází jaro – období nových začátků a plodnosti

Jaro je již tradičně symbolem nového začátku. Příroda ožívá a všechno začíná růst a kvést. Stromy se zelenají, květiny vystrkují první poupata a ptáci zpívají, aby přivítali novou sezónu.

header-image

20. 3. 2024

Mimoděložní těhotenství

Každé těhotenství, které se vyvine mimo dělohu, se nazývá mimoděložní těhotenství. K tomu dochází, když se oplodněné vajíčko uhnízdí v oblasti, která není schopna udržet jeho růst.

header-image

13. 3. 2024

Jak vaše strava ovlivňuje vaši plodnost?

Strava a životní styl jsou zásadními prvky pro vaše reprodukční zdraví. Existuje několik životně důležitých živin, které vaši plodnost dokážou podpořit.