O nás
Naše kliniky

3. 3. 2022

Reprodukční medicína a zdravotní pojištění? Na pacientky čekají příjemné změny

header-image
header-image

Nový rok přinesl hned dvě nadějné změny, které budou zajímat ženy plánující IVF léčbu nebo onkologické bezdětné pacientky. Od ledna totiž začala platit novela zákona o zdravotním pojištění. Jaké úkony a léčbu nyní pacientkám budou hradit zdravotní pojišťovny?

IVF hrazené pojišťovnou i pro čtyřicátnice

Hlavní změna, o které se hovořilo již dlouho, se týká posunutí věkové hranice, u které je umělé oplodnění u žen hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Doposud pojišťovny hradily až čtyři pokusy o umělé oplodnění ženám do maximálně 39 let. Nově této výhody mohou využít i ženy ve věku 40 let. Průměrný věk pacientek na IVF klinikách je 37 let a společenský trend ukazuje, že čím dál tím více žen se stává maminkami v pozdějším věku.

Naděje pro onkologické pacientky

Druhá a neméně důležitá změna se týká mladých bezdětných pacientek, které prochází onkologickou léčbou. Může se jednat o ženy s nádory prsu, melanomy, nádory vaječníků a dalšími onemocněními, při kterých pacientky prochází zajišťovací léčbou. Chemoterapie nebo imunologická léčba totiž může ovlivnit kvalitu vajíček a ženskou plodnost. Takovým pacientkám zdravotní pojišťovny nově uhradí zmrazení jejich vajíček ještě před začátkem léčby a jejich uchování po dobu 10 let.

Chcete se o tomto tématu dozvědět více? Kontaktujte naše koordinátorky léčby a zeptejte se, zda-li lze i vaši IVF léčbu hradit ze zdravotního pojištění.

Kontaktujte nás

Související články

header-image

11. 4. 2024

Kdo může být dárkyní vajíček?

Darovat vajíčka a pomoci tak neplodnému páru mít miminko je jistě nepředstavitelný pocit. Ne každá žena se ale dárkyní může stát...

header-image

27. 3. 2024

Přichází jaro – období nových začátků a plodnosti

Jaro je již tradičně symbolem nového začátku. Příroda ožívá a všechno začíná růst a kvést. Stromy se zelenají, květiny vystrkují první poupata a ptáci zpívají, aby přivítali novou sezónu.

header-image

20. 3. 2024

Mimoděložní těhotenství

Každé těhotenství, které se vyvine mimo dělohu, se nazývá mimoděložní těhotenství. K tomu dochází, když se oplodněné vajíčko uhnízdí v oblasti, která není schopna udržet jeho růst.